Kastrullbröd med råg


Nu är jag igång med kastrullerna igen och denna gång knåpade jag ihop ett lite nyttigare bröd med råg och fibrex. Fibrex eller sockerbetsfibrer är en naturprodukt som tillverkas av sockerbetor efter det att sockret har utvunnits. Alltså ungefär som betforen jag matar hästarna med. Fibrex kan hålla upp till 4 gånger så mycket vatten som sin egen vikt och ger därför saftiga och fiberrika bröd.

5 dl vetemjöl
3 dl rågmjöl
0,5 dl fibrex
4 dl ljummet vatten
10 g jäst
0,5 msk mortlad havssalt

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt mjöl samt fibrex och arbeta degen minst 5 minuter i maskin eller 10 för hand.
Tillsätt saltet och arbeta degen ytterligare några minuter.
Täck bunken men plastfolie eller en bakhandduk och låt jäsa 20 timmar.
Mjöla ett bakbord och häll ut degen. Vik samman degen och forma ett bröd.
Jäs degen ytterligare 2 timmar, gärna i en mjölad jäskorg.
Förvärm ugnen till 220 grader och låt en kastrull värmas med.
Stjälp upp degen i den varma kastrullen och baka i ugnen ca 1 timme.
Stjälp upp brödet ur kastrullen och låt svalna på bakgaller.

Brödet blev mjukt och spänstigt med relativt mjuk skorpa. Det blev också saftigare än rågbröd vanligtvis är och hade bra hållbarhet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.