Kirskål & avokadopasta

Här är en riktigt vårig variant på den finska avokadopastan som jag gjorde för någon månad sedan. Jag har fullt upp med trädgården nu om dagarna och håller äntligen på att bli klar med mitt nya trädgårdsland där den stenhårda skånska leran (som inledningsvis av arbetet fick en traktor att stegra och spräcka sin fläktrem) nu faktiskt börjar bli riktigt fin odlingsmylla.

Kvar är mest att bygga klart ett hönssäkert staket för att hägna ut mina små trädgårdsmästare. Staketet bygger jag av ett gammalt plank där varje bräda blir till 6 stycken nya. Hittills har jag sågat 60 stycken (alltså 360 småbrädor) och vid det här laget snyter, mjällar, hostar och dröser jag av sågspån.

Dagar som dessa kräver rejäla men snabba luncher och det är just vad denna enkla pastarätt är. Bara till att plocka en bukett kirskål med sig in och sätta spagettin på kokning!

Kirskål & avocadopasta 1 portion
1 avokado
1 näve kirskålsblad
1 citron, zest och 1 tsk saft
½-1 torkad chili
salt + svartpeppar
2 tsk olivolja
spagetti

sesamfrö, persilja och ärtskott att servera till

Koka spagettin.
Mixa samman kirskål och avokado. Riv citronzestet och blanda zest, citronsaft, chili, salt och svatpeppar med kirskål- och avokadoröran.
Låt spagettin rinna av och häll sedan olivolja över. Blanda spagettin med röran. Servera med ärtskott, hackad persilja och strö lite sesamfrö över.

Använder du äggfri spagetti eller t.ex. glasnudlar är rätten vegan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Matlagning, Veckans vegetariska, Vild mat

6 Responses to Kirskål & avokadopasta

 1. Härligt. Vill bli av med så mycket som möjligt av kirskålen som invaderar rabatterna, helst nu tidigt innan den växer sig stor. Jag har testätit den tidigare men inte tyckt att den var särskilt god, fast skam den som ger sig!

  • Karoline

   Själv tycker jag att kirskålen såväl är en god grönsak som en snygg, grafisk trädgårdsväxt, jag kan inte få nog mycket av den!:)

 2. Varje vår säger jag till mig själv att NU ska jag plocka kirskål och använda i matlagning, men hittills har det inte blivit av. Så jag säger i år igen, NU ska jag jag ut och plocka blad och koka pasta! :)

 3. Sist vi gjorde den riktigt ursprungliga versionen enligt Gullichsens recept, hade det i misstag hamnat lipstikka i butikskassen istället för bladpersilja. Kvällen var sen och butikerna stängda då vi märkte misstaget, så bestämde oss för att pröva. Och, för att vara helt ärlig, var hela grejen t.o.m bättre på detta sett :)
  Nästa gång prövar jag absolut på kirskålsblad!

 4. Hej, Jag bruka kolla på din blogg, den är jätte snygg, stilren, professionell. hejar på dig :D