Lägesrapport för de vinterförvarade äpplena samt en Äppelgalette med krusmynta och pumpafrö


Nu sitter det väl på sin plats med ytterligare en lägesrapport för hur det mås bland äpplena jag la i matkällaren i oktober/november. De är inne på sin sjätte månad i förvaring och har förvisso blivit lite mjuka och rynkiga men smakar ljuvligt sött och fantastiskt!

På morgnarna använder jag ett äpple till min “råa” frukostgröt och de går alldeles utmärkt att baka med. Hästarna älskar dem förstås och de blev finfin fågelmat i vintras när snötäcket låg tjockt. Faktum är att jag inte har handlat ett enda äpple sedan jag kunde börja skörda egna i höstas. Tänk så klimatsmart och tillfredsställande att kunna tillgodogöra sina resurser. Inte nog med att kunna äta svenskodlat eller närproducerat utan faktiskt till och med egenproducerat. I år kan jag lova att jag ska hamstra som aldrig förr! Gör det du också om det finns plats och möjlighet!

Har du själv inget äppelträd kan jag nog garantera att tar du en promenad i närmsta villakvarter, knackar på hos någon och frågar om de tänkt använda äpplena i trädgården – kommer du säkerligen få äpplen med dig hem! I höstas såg jag sådana enorma mängder äpplen som, i ordets rätta bemärkelse, bara låg och skräpade i otaliga trädgårdar. Det är så förbaskat synd! Där ligger de bara och ruttnar, drar till sig läskiga getingar och måste slutligen krattas bort. Då har de ju det faktiskt mycket bättre i din källare!


Och så bäst av allt förstås – har man äpplen kan man ju göra paj!

Äppelgalette med krusmynta och pumpafrö
150 g mjölkfritt margarin eller smör
2,5 dl vetemjöl
1 msk kallt vatten
1 msk socker

3 äpplen
75 g mandelmassa
25 g mjölkfritt margarin eller smör
1-2 msk pumpakärnor
Krusmyntablad
1 msk havremjölk till pensling

Blanda samman ingredienserna till pajdegen. Ställ svalt.
Riv mandelmassa och rör sedan samman denna med smöret till en smidig massa.
Tvätta äpplena och skär dem i tunna skivor.
Kavla ut degen till några milimeters tjocklek. Bred mandelsmöret över och lägg sedan ut äppelbitarna och strö pumpafrön över. Pensla pajkanten med till exempel lite havremjölk.
Baka på 180 grader i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Comments

Filed under Bakning, Hus & hem, Konservering, Råvaror, Tillbakablickar, Trädgård

Comments are closed.