Långpeppar

Har du hört talas om långpeppar tidigare och har du i så fall någonsin smakat det? Långpeppar har på senare tid blivit lite av en personlig favorit för mig. Därför är det extra kul att jag idag har glädjen att kunna bjuda på ett gästinlägg av kryddimportören Ingrid Münch som vet en hel del matnyttigt om kryddan!

Långpeppar var en av de första pepparsorterna som kom till Europa på 1500-talet. Den konkurrerades senare ut av de billigare och mer vinstgivande sorterna vit- och svartpeppar och är i dag relativt ovanlig. Långpeppar heter Piper longum på latin, växer på samma sätt som en vinranka och det är den värdefulla frukten som tas till vara och torkas. Den är ett par centimeter lång och består av massor av minimala frukter stora som vallmofrön – den liknar att hänge från hassel. Frukten är till en början gulorange och blir röd färg när den är mogen. Torkad har den en djupt svartbrun färg. Rankan blommar under regnperioden och bär frukt under tidig vinter.

Långpeppar har djupa aromer
, en dov trä- och läderaktig smak med en doft av skog – smaken fyller efter hand hela munnen och den utvecklas över tid och växer till en lång och mångfasetterad eftersmak.

Jag använder den hel i asiatiska rätter, i långkok och i ratatouille. Frukten sväller och du kan äta den hel med kniv och gaffel. Den har då avgivit sin styrka och har en mild fin pepparsmak kvar. Extra plus för att det ser så snyggt ut med de hela frukterna när rätten läggs upp.

Glöm för all del inte att lägga i några frukter när du kokar tomatketchup senare i år. Till dig som är från Skåne och lägger in asiagurkor: Hel långpeppar är obligatorisk i ättikslagen! Och vilträtter är som gjorda för mald långpeppar, tänk bara på att alltid tillsätta mald peppar i slutet av tillagningen, om den får koka med kan smaken bli besk (det gäller all peppar).

Det roliga med långpeppar är att den passar lika fint i dessertköket – prova den i äppelkakor och kladdkakor (gärna med lite smulad chili som gifter sig så bra med choklad) eller när du gör vaniljglass.

På Älska Matmässan i Malmö bjöd Skånes främsta kockar på varm choklad med mald långpeppar och en smula torkad chili. Och på Sveriges första Food Revolution DayGreen Matmarknad ingick långpeppar i Paul Svenssons och Johan Rosengrens dessert med jordgubbar och rabarber som smälts tillsammans med råsocker.

TIPS! Missa heller inte Ingrids recept på Hallonbalsamico med långpeppar.

    Presentation Ingrid Münch
    Jag har alltid varit matintresserad och är född på en bondgård där allt gjordes från grunden – en alldeles förträfflig skola som bildar en bra grund för experimenterande. Det är svårt för mig att följa recept, jag tror alltid att något nytt eller annorlunda kan tillföras, eller jag har råvaror hemma som jag vill ha med. Jag driver företaget münchmedia – ett bok- och vykortsförlag och importerar Herbarias ekologiska kryddor. TastyCards – läckra receptvykort och Herbaria kryddor är våra varumärken.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Råvaror

Comments are closed.