Lavendelskorpor

Idag är det första november och årets allra sista lavendelblommor blommar fortfarande i örtagården. Jag klippte av blommorna i somras, då får man fler blomningar samtidigt som man kan torka blommorna och använda till bak och matlagning under hela året. Lavendel är en av mina absoluta favoritsmaksättare, men de här skorporna blir också jättegoda om man gör dem med choklad och rostade hasselnötter eller mandel och apelsin.  

2,5 st medelstora ägg (spara en halva till brödglansen)
2 dl socker
1/4 tsk salt
1 dl olja av raps eller oliv
8 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
3 msk hackade lavendelblommor

Brödglans:
1/2 st ägg
1 msk socker
1 msk vatten

1. Sätt ugnen på 190 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt. Tillsätt salt, olja, vetemjöl, bakpulver och hackade lavendelblommor.
3. Arbeta ihop degen med elvisp. Knåda sedan degen på mjölat bakbord och dela degen i 3 lika delar. Forma till runda längder och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt. 
4. Blanda ingredienserna till brödglanset och pensla rullarna generöst.
5. Grädda skorporna i mitten av ugnen i 30 minuter. Låt längderna svalna några minuter och skär dem sedan med vass kniv i 3-4 centimeter tjocka skivor.
6. Lägg skorporna på plåten med snittytan uppåt. Sänk värmen till 100 grader och torka skorporna i 40­-60 minuter.

Älskar du också lavendel? Testa gärna mitt sov-gott-te!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

3 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer, Trädgård

Comments are closed.