Lavendelsocker


Lavendel är min favorit såväl i trädgården som i köket. Fin att titta på och riktigt, riktigt god att äta! I trädgården har jag en lavendelhäck precis där som örtagården övergår till fruktträdgård. Blommorna brukar jag klippa av i omgångar under hela sommaren, förra året kom där nya blommor en bra bit in i november just för att jag gick och skördade så flitigt.

Av skörden blir det gärna lavendelsocker som jag smaksätter alla möjliga bakverk och kakor med. Spara gärna också lite av de torkade blommorna, i t.ex. skorpor tycker jag att det är extra gott att hacka hela blommor i. Då får man bitvis starkare smaker och skorporna blir vackert rustika med inslag av de blå blommorna. Men också bladen är goda att använda, jag grovhackar dem och strör över rotsaker som får ugnsrostas. Länge leve lavendeln!

1 dl lavendelblommor
1 dl strösocker

Torka lavendelblommorna några dagar.
Blanda lavendel och socker, mixa till ett fint pulver. Klart!

Kolla gärna också in rosensocker och vaniljsocker. Och testa för allt i världen mina lavendelskorpor och dessa vita chokladtryfflar med lavendel.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

Filed under Konservering, Trädgård

Comments are closed.