Leif Mannerströms Biff á la Lindström på Gröna Skafferiets vegetariska vis


För några veckor sedan fick jag en förfrågan av Kokbokshyllan om jag ville delta i deras nya kokbok. Konceptet är att göra en remake på ett recept från någon av deras tidigare böcker. Och det var förstås inte vilket recept som hälst jag gav mig på utan självaste mästerkocken Leif Mannerströms biff á la Lindström – fast i vegetariskt format!

Förutom det mest uppenbara att jag bytte nöt- och fläskfärs mot pinto- och adzukibönor gjorde jag också en del andra förändringar. Också sardellerna slopade jag och kaprisen glömde jag faktiskt bort. Den rökiga HP-såsen som Leif har i sina biffar bytte jag ut mot chipotle, en torkad och rökt chili som har mycket umami och påminner lite om bacon. Och så pepprade jag på med lite ruccola till servering och hyvlade tunna skivor av polkabetor. Betorna som är väldigt dekorativa ger också en hint om biffens karaktäristiska råvara, rödbetan.

Ja, ni hör ju – det blev en hel del ändringar i receptet men faktum är att jag också fick många bra smaker och idéer från Leifs recept. Och fastän jag vänt ut och in på receptet och verkligen gjort det till mitt tror jag också att Leif känner igen sig i det. Biffarna blev riktigt, riktigt goda. Kanske mina allra godaste biffar hittills.


Leif Mannerströms Biff á la Lindström på Gröna Skafferiets vegetariska vis, 4 portioner
2 dl torkade bönor, t.ex. pinto & adzuki (eller ca 5 dl kokta)
2 små potatisar
1 gul lök
3 msk hackade inlagda rödbetor
1 ägg
1 dl ströbröd
0,5-1 chipotle, hackad
1 msk soja
1 msk dijonsenap
Salt & peppar

1 kilo potatis
Några nypor ströbröd
Salt
Persilja
Ruccola
4 ägg
1 polkabeta

Koka bönorna tills de mjuknat, när det återstår ca 20 minuter tillsätts de skalade och delade potatisarna. Häll av vattnet när allt mjuknat.
Hacka löken och blanda den med bönor och potatis. Mixa samman till en grov färs med lite hela bönor i.
Låt svalna något och tillsätt sedan övriga ingredienser till biffsmeten. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Skala eller skrubba potatisarna och klyfta dem sedan. Stek i olja och strö ströbröd och salt över.
Stek biffarna på medelvarm temperatur tills de fått fin färg.
Stek äggen på låg värme, endast ena sidan och stansa sedan ut en fin äggcirkel med t.ex. en rund pepparkaksform. Jag stansade också ut små cirklar i äggvitan som blev över.
Servera med ruccola, persilja och tunnt hyvlad rå polkabeta.


Vegan? Uteslut äggen och halvera ströbrödsmängden i biffsmeten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.