Leif Mannerströms Biff á la Lindström på Gröna Skafferiets vegetariska vis


För några veckor sedan fick jag en förfrågan av Kokbokshyllan om jag ville delta i deras nya kokbok. Konceptet är att göra en remake på ett recept från någon av deras tidigare böcker. Och det var förstås inte vilket recept som hälst jag gav mig på utan självaste mästerkocken Leif Mannerströms biff á la Lindström – fast i vegetariskt format!

Förutom det mest uppenbara att jag bytte nöt- och fläskfärs mot pinto- och adzukibönor gjorde jag också en del andra förändringar. Också sardellerna slopade jag och kaprisen glömde jag faktiskt bort. Den rökiga HP-såsen som Leif har i sina biffar bytte jag ut mot chipotle, en torkad och rökt chili som har mycket umami och påminner lite om bacon. Och så pepprade jag på med lite ruccola till servering och hyvlade tunna skivor av polkabetor. Betorna som är väldigt dekorativa ger också en hint om biffens karaktäristiska råvara, rödbetan.

Ja, ni hör ju – det blev en hel del ändringar i receptet men faktum är att jag också fick många bra smaker och idéer från Leifs recept. Och fastän jag vänt ut och in på receptet och verkligen gjort det till mitt tror jag också att Leif känner igen sig i det. Biffarna blev riktigt, riktigt goda. Kanske mina allra godaste biffar hittills.


Leif Mannerströms Biff á la Lindström på Gröna Skafferiets vegetariska vis, 4 portioner
2 dl torkade bönor, t.ex. pinto & adzuki (eller ca 5 dl kokta)
2 små potatisar
1 gul lök
3 msk hackade inlagda rödbetor
1 ägg
1 dl ströbröd
0,5-1 chipotle, hackad
1 msk soja
1 msk dijonsenap
Salt & peppar

1 kilo potatis
Några nypor ströbröd
Salt
Persilja
Ruccola
4 ägg
1 polkabeta

Koka bönorna tills de mjuknat, när det återstår ca 20 minuter tillsätts de skalade och delade potatisarna. Häll av vattnet när allt mjuknat.
Hacka löken och blanda den med bönor och potatis. Mixa samman till en grov färs med lite hela bönor i.
Låt svalna något och tillsätt sedan övriga ingredienser till biffsmeten. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Skala eller skrubba potatisarna och klyfta dem sedan. Stek i olja och strö ströbröd och salt över.
Stek biffarna på medelvarm temperatur tills de fått fin färg.
Stek äggen på låg värme, endast ena sidan och stansa sedan ut en fin äggcirkel med t.ex. en rund pepparkaksform. Jag stansade också ut små cirklar i äggvitan som blev över.
Servera med ruccola, persilja och tunnt hyvlad rå polkabeta.


Vegan? Uteslut äggen och halvera ströbrödsmängden i biffsmeten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Veckans vegetariska

9 Responses to Leif Mannerströms Biff á la Lindström på Gröna Skafferiets vegetariska vis

 1. Detta låter helt fantastiskt! Ska provas till helgen!

 2. Vilket toppen recept du fått till!

 3. Nu är jag ingen vegetarian men jäklar vilka goda recept du skräller med. Mycket glad att jag hittat din blogg, här kommer jag kunna få mycket inspiration.
  Vill även passa på att berömma dig för härliga bilder!!

 4. Pingback: Vinnare i mästerkocksutmaning på Kokbokshyllan | Vardag med Nordefors

 5. Emma

  Så fina och bra recept – jag håller på att konvertera till vegetarian och äter bara vilt ibland. Men en fråga om sådana här “köttbullar” och biffar; måste man ha special-bönor som adzuki, eller fungerar det med svarta, vita, kidney eller blandade bönor?

  • Karoline

   Hej så kul att höra! De bönor du rabblade upp går utmärkt bra att använda till biffar och bullar! Jag har upptäckt att bönbiffar får mycket bättre yta när man ugnssteker dem istället för har dem på stekpanna – prova gärna det och se vilket du gillar bäst.
   Är det just köttbullar du är på jakt efter så hittar du mitt allrabästa recept här.
   Och till biffar har jag ett finfint falafelrecept som funkar bra att platta ut, de är även goda som burgare.

   Lycka till i köket!:)