Linsragu bolognese

Idag blir det inga snyggbilder, men åtminstone ett riktigt bra recept!

För några veckor sedan postade jag ett recept som blev väldigt uppskattat; en enkel linsfärssås som är snabb att göra i vardagen. Därför tänkte jag att kanske även ett recept på en aningens lyxigare variant med bland annat rödvin och chipotle också skulle kunna bli väl mottaget ute i era stugor. Än en gång är det ett recept som går undan, men blir riktigt mustigt som om det skulle stått och puttrat en timme eller två.

Linsfärser av olika slag är utmärkta allternativ till köttfärs. Linser innehåller mycket protein så man håller sig mätt länge, de blir snabbt färdigkokta och behöver inte blötläggas som bönor. Dessutom kostar linser bara en bråkdel av köttpriset så man kan gott kosta på ekologiska råvaror och därmed vara dubbelt så snäll till sig själv och naturen.

Linsragun är vegan, serverar du den med äggfri pasta eller t.ex. glasnudlar blir rätten helt fri från animalier.

Vegan / Vegetarisk bolognese
4-5 portioner

2,5 dl röda linser
1 röd eller gul lök
2 stjälkar selleri
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1,5 dl rödvin
400 g krossade tomater
3-4 dl grönsaksbuljong
1 msk japansk soja
4 hackade salviablad
2 kvistar timjan (eller en tsk torkad)
1 tsk torkad basilika
0,5-1 tsk hackad torkad chipotle (kan uteslutas)

+ salt, svartpeppar, olja att steka i & spagetti

Skala morot och lök. Skär morot i slantar, hacka löken och skär sellerin i bitar. Skala vitlöken och krossa klyftorna med sidan av en kniv.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, selleri och morötter med salt och peppar tills grönsakerna börjar ta färg och mjuknat.
Slå på vinet och låt det koka en stund. Tillsätt linser, krossade tomater, buljong, soja, chipotle samt örterna. Låt koka ca 20 minuter, rör då och då så linserna inte kokar fast i bottnen. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Veckans vegetariska

15 Responses to Linsragu bolognese

  1. delicious!
    I do too, and prepare lasagna by adding a little vegetable sauce.
    good!
    ciao! MARI

  2. Mums! Jag brukar göra något liknande till spaghetti, bra idé att lyxa till med ltie rödvin.

  3. Annika

    Går jättebra till tacos, med tacokrydda!

    • Karoline

      Ja, verkligen! Man får låta den koka lite längre eller minska vätskan bara (denna är lite för såsig för att ha i tortillabröd) och som sagt taco-krydda den!

  4. Tycker visst att det är fina bilder jag :) Vi äter olika linsgrytor flera ggr i veckan här hemma. Åt en liknande denna igår, mums! Provar med lite rödvin och salvia i nästa gång :)

    /Evelina – Evelinas Ekologiska

    • Karoline

      Tack vad snällt!:) Jag var hungrig och oinspirerad vid fototillfället (det var ju min lunch) men ville åtminstone dokumentera den och dela med mig av receptet:)

  5. Superbra idé det där med linsfärs. Nu har till och med min J börjat använda linser i grytorna, i och för sig är det oftast kött i också, men vi är ju ändå båda köttätare och då är det väl bra om andra proteininnehållande ingredienser ökar och mängden kött minskar, så kan man kosta på bättre kvalitet från djur som haft det bra.

    • Karoline

      Jag har hört att det är så en del skolbespisningar gör för att minska köttet – inte ha vegetarisk dag utan kanske ha 50% bönor eller linser i köttbiffar och på så vis minska köttkonsumtionen utan att någon blir arg över att införa köttfri dag…

  6. Hälften hälften som Fröken Dill skriver om tycker jag är en bra mellanväg där alla blir nöjda. Själv tar jag gärna en helvegvariant som den här!

    • Karoline

      Jag tycker att det är ett bra steg i rätt riktning och önskar att alla kunde börja tänka så, men i längden kommer det inte vara tillräckligt, då måste man börja äta helvegetariskt/-vegan ett par ggr i veckan åtminstone.

  7. Jag lagade just dubbel sats av denna goda gryta – och har nu lunchlådor för en hel vecka! Lät den stå och puttra i 1,5 timme och alla tyckte att det var värt att vänta på :-) Riktigt gott med chipotle i grytan, som jag tycker ger en djup och fyllig smak till vegomat.

  8. Oj, jag tror jag måste laga det här nån dag i nära framtiden till kokta potatisar.
    Av nån oförklarlig orsak har bolognese för mig alltid varit bästa vän med kokt potatis. Och en sådan veggoversion med linser! Som ett svar på alla mina drömmar :)

  9. Pia

    Fina bilder du har! :) och intressanta recept.

    Har en påse med röda linser i skåpet och är dålig på att använda dem, men detta ska jag prova :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>