Linsragu bolognese

Idag blir det inga snyggbilder, men åtminstone ett riktigt bra recept!

För några veckor sedan postade jag ett recept som blev väldigt uppskattat; en enkel linsfärssås som är snabb att göra i vardagen. Därför tänkte jag att kanske även ett recept på en aningens lyxigare variant med bland annat rödvin och chipotle också skulle kunna bli väl mottaget ute i era stugor. Än en gång är det ett recept som går undan, men blir riktigt mustigt som om det skulle stått och puttrat en timme eller två.

Linsfärser av olika slag är utmärkta allternativ till köttfärs. Linser innehåller mycket protein så man håller sig mätt länge, de blir snabbt färdigkokta och behöver inte blötläggas som bönor. Dessutom kostar linser bara en bråkdel av köttpriset så man kan gott kosta på ekologiska råvaror och därmed vara dubbelt så snäll till sig själv och naturen.

Linsragun är vegan, serverar du den med äggfri pasta eller t.ex. glasnudlar blir rätten helt fri från animalier.

Vegan / Vegetarisk bolognese
4-5 portioner

2,5 dl röda linser
1 röd eller gul lök
2 stjälkar selleri
2 morötter
3 vitlöksklyftor
1,5 dl rödvin
400 g krossade tomater
3-4 dl grönsaksbuljong
1 msk japansk soja
4 hackade salviablad
2 kvistar timjan (eller en tsk torkad)
1 tsk torkad basilika
0,5-1 tsk hackad torkad chipotle (kan uteslutas)

+ salt, svartpeppar, olja att steka i & spagetti

Skala morot och lök. Skär morot i slantar, hacka löken och skär sellerin i bitar. Skala vitlöken och krossa klyftorna med sidan av en kniv.
Hetta upp olja i en kastrull och fräs lök, selleri och morötter med salt och peppar tills grönsakerna börjar ta färg och mjuknat.
Slå på vinet och låt det koka en stund. Tillsätt linser, krossade tomater, buljong, soja, chipotle samt örterna. Låt koka ca 20 minuter, rör då och då så linserna inte kokar fast i bottnen. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.