Macka med rödbetshummus och snabbsyrad kål


Såhär färgsprakande och tjusig ser min favoritfrukostmacka just nu ut; ett grovt filmjölksbröd toppat med hummus och kål. Såväl vitkål som rödbetor är utmärkta vinterråvaror med goda lagringsegenskaper, och torkade ärtor är det ju alltid säsong för. Jag norpade de sista rödbetorna från min pappas odling till hummusen, men kål har jag börjat köpa nu. De sista kålhuvudena lämnade jag till hönsen att knapra på. Jättemumsigt för små näbbar nu när det inte finns mycket andra vilda örter, klöver och smarriga blad till dem.

Proteinet i ärtorna gör att man blir mätt – och håller sig mätt medan kålen ger fräschör och krispighet. Rödbetan bidrar med den fina färgen och tillsammans blir de billig, kul, klimatsmart och utsökt mumsig frukostmat (eller lunch och middag också för den delen – jag är beroende!).

Och på tal om mackor så har jag och min syster en himla kul idé som vi hoppas kunna få tid att genomföra senare i år. Mer om det berättar jag en annan gång!Rödbetshummus på gula ärtor

3 dl torkade gula ärtor
2 rödbetor
1-2 vitlöksklyftor
ca 0,5 dl olivolja
2 tsk citronsaft
1 tsk sesamolja
2 msk oskalade sesamfrö (kan uteslutas)
0,5 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
salt, svartpeppar

Lägg ärtorna i blöt över en natt.
Häll av vattnet och koka dem mjuka i nytt vatten i kastrull. Koka också rödbetorna mjuka och gnid sedan av skalet.
Mixa kikärtor och rödbetor till ett slätt mos, pressa i vitlök och tillsätt kryddor och olja. Ta gärna lite i taget och smaka dig fram till din egna ultimata blandning! Man kan röra i lite vatten om hummusen är för stabbig.

Snabbsyrad kål
1/4 vitkålshuvud
salt, ca 1-2 krm
1 tsk citronsaft

Riv vitkålen eller strimla det fint.
Strö lite salt över och knåda kålen tills den vattnar sig.
Pressa citronsaft över.

Hoppas det smakar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Comments

Filed under Husets specialitéer, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.