Madeleines mandelfria macaronsGo’kväll govänner, idag styr vi vår virtuella kosa mot Paris. För medan jag i somras sprang runt i Paris och smakade mig igenom alla etthundrafemtielva macaronsmaker staden hade att erbjuda fick min nötallergiska syster Madeleine nöja sig med att knapra på några ganska tråkiga madeleinekakor. Men så igår fick hon äntligen sin revansch då hon bakade egna macarons med malda pumpakärnor istället för mandel. Det smakar förstås inte precis likadant, men konsistensen och ätupplevelsen blev nära på fullkomlig.

För övrigt måste jag nog säga att jag faktiskt drabbades så smått av Parissyndromet. Alltså det var kanske inte romantiken jag var på jakt efter, men det fattades minsann lite stämning. Allt jag begär är lite dragspelsmusik och några mimartister. Likväl skulle jag gärna åka tillbaka, för jag är säker på att den äkta “paris-spiriten” finns där! Och faktum är att jag blev bjuden på en Parisresa ytterligare en gång förra året. Men en timme efter att jag blivit inbjuden hade jag också hunnit bli oinbjuden. Fniss. Nåväl, kära nötallergiker, det här inlägget tillägnar jag er!
Madeleines mandelfria macarons
ca 20 dubbla kakor

75 g pumpakärnor
2 dl florsocker
2 äggvitor
0,25 dl strösocker
+ ev färgningsmedel

Mal pumpakärnorna fint och sila genom stålsil.
Vispa äggvitorna och strösockret tills det blir en hård maräng.
Blanda florsockret med pumpamjölet och sila sedan ner i marängen. Vänd ihop smeten och tillsätt eventuellt färgningsmedel.
Spritsa ut macaronsmeten i 5-kronorsstora plattor. Låt vila på plåten i 30 minuter.
Grädda på 150 grader i 12-14 minuter på nedersta falsen i ugnen. När de sedan svalnat helt spritsas fyllning på och de sättes samman två och två.

Att baka macarons – och lyckas med dem, handlar mycket om känsla. Kolla gärna in det här klippet där Sebastien Boudet tipsar genom hela processen.

Bon appétit!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.