Mårbackatrifle

Du behöver inte vara särskilt pysslig för att lyckas med tårta. En trifle är en slags lagertårta där tårtbottnarna är skivad sockerkaka som varvas med bär och kräm i en glasskål. Den är nästan omöjlig att misslyckas med, och blir hög och dekorativ. Dessutom passar den perfekt nu på sommaren när vi har överflöd på frukt och bär.

Jag bakade en Mårbackakaka i veckan. Mårbackakakan är en lite grövre mjuk kaka bakad på skrädmjöl och som ofta serveras med grädde och sylt. Istället för att servera den på traditionellt vis tänkte jag att den skulle göra sig perfekt som en trifle. Och så fick det bli!

Mårbackakaka
4 dl skrädmjöl
1 dl vetemjöl
200 g margarin
3 dl socker
3 ägg
1,5 dl mjölk
2 tsk bakpulver
4 bittermandlar

Vispa margarin och socker riktigt ljust och fluffigt. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa kraftigt mellan varje ägg så smeten inte skär sig.
Vispa i skräd- och vetemjöl, bakpulver samt bittermandlarna som rives fint.
Smörj och bröa en springform eller sockerkaksform och häll i smeten.
Baka på 175 grader i 50 minuter.

Fyllning
500 g mascarponeost
2 dl vispgrädde
2 ägg (separerade)
1,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker

1 l jordgubbar eller blandade bär

Vispa äggvitorna till ett hårt skum i en bunke.
Vispa vispgrädde hårt i en annan bunke.
Vispa äggulor och socker i en tredje bunke tills det blir ljust och poröst. Rör ner mascarponeosten i äggulesmeten. Vänd sedan försiktigt ner äggvitor och grädde tills det blir en jämn kräm.

Skiva halva mårbackakakan i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ett lager av kakan i botten av en glasskål.
Häll ett tjockt lager av krämen över. Skiva jordgubbar och lägg över. Fortsätt att varva tårtan och avsluta med ett tjockt lager bär på toppen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.