Masalakryddad hokkaidopumpa, potatoskins & mormors blomkålsbuketter


Att det enklaste ofta är det allra godaste har tjatats i åratal och det är något jag verkligen vill skriva under på. Små, enkla smakkombinationer och få råvaror ihopsvängda på nolltid och med liten arbetsinsats. Hösten är en ypperlig tid för dessa små enkla men genialiska rätter när trädgården (eller för all del grönsaksavdelningen) svämmar över av kål, betor, rötter och andra höst- och vintergrönsaker. Så för dig som vill variera dina rödbetor med honung och chevre, coleslaw eller ugnsrostade rotsaker kommer här några andra goda smakkompisar.

Vill man så funkar det fint att äta allehanda biffar eller korvar till, men faktum är att jag gärna äter samtliga tre rätter för sig med lite krispiga ärtskott, rucolasallad, groddar och kanske lite aioli eller gräddfil till.

Potato skins
4 stora potatisar
1 dl gräddfil
½ hackad gul lök
1 dl riven ost

Baka potatisarna på 220 grader i ugnen tills de är genombakade.
Halvera potatisarna på längden och gröp ur dem. Blanda potatisen med gräddfil och lök. Fyll potatisskalen med fyllningen och toppa med ost. Gratinera i ugnen tills de fått fin färg.



Mormors blomkålsbuketter

1 blomkålshuvud
½ dl ströbröd
salt & svartpeppar

Blanda ströbröd, salt och peppar i en skål.
Bryt blomkålshuvudet i buketter. Tvätta av dem och vänd i ströbrödsblandningen.
Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek blomkålsbuketterna tills de fått fin färg och mjuknat något.

Masalakryddad hokkaidopumpa
1 hokkaidopumpa
1 msk indisk kryddblandning
1 msk olja
2 tsk sesamfrö (gärna oskalad)

Kärna ur pumpan och skär den i klyftor. Blanda med olja och kryddblandningen.
Baka i ugnen på 220 grader i ca 20 minuter.
Strö sesamfrön över och ät med lite gräddfil klickad på.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Matlagning, Smårätter, Trädgård, Veckans vegetariska

Comments are closed.