Matbloggsträff Malmö & dadelbröd


Igår var det åter dags för matbloggsträff i Malmö och eftersom det var St. Patricks day hoppade jag i mina allra grönaste byxor och gav mig iväg. Med mig hade jag ett dadelbröd som inspirerats av ett recept av Fannie Farmer som jag sett på Momas kitchen. Jag bytte ut lite ingredienser i receptet och plockade bort de animaliska produkterna så brödet blev helt vegan.

Emma hade med sig surdegsknäckebröd, brieost, färskost i goda smaker och – hör och häpna – ölmarmelad! Paula hade bakat matmuffins och chokladmuffins med mango/banansås. Värdinnan själv, Alexandra, hade gjort dadelbollar med lakrits och chokladbräck med frukt och nötter. Allt smakade fantastiskt gott och jag blev så mätt att jag helt glömde bort att äta middag. Efter träffen begav jag mig nämligen till Lund för yoga, bad och örtbastu och innan jag hann styra kosan hemåt hade klockan blivit över tio och det var inte läge att införskaffa något ätbart fastän magen började kurra.

Dadelbröd med rostade solroskärnor
2,5 dl dadlar
100 g socker
60 g mjölkfritt margarin
0,5 dl kokande vatten
1 dl havremjölk
0,5 dl solroskärnor
240 g mjöl
1 tsk bakpulvet
0,5 tsk bikarbonat

Rosta solroskärnorna i torr panna tills de fått fin färg.
Kärna ur och hacka dadlarna, lägg dem i en skål med socker och margarin. Häll det kokande vattnet över och rör tills margarinet löst sig.
Rör ner havremjölken och sedan också solroskärnor, mjöl, bakpulver och bikarbonat.
Klä en liten brödform med bakplåtspapper och häll sedan i smeten.
Baka i ugnen på 180 grader i ca 50-60 minuter. Lyft brödet ur formen och låt svalna under bakduk.

Är du matbloggare i Skåneregionen och intresserad av att komma på våra träffar är du hjärtligt välkommen! Kolla gärna in Facebookgruppen med info om kommande träffar.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Högtider

Comments are closed.