Matresan från kust till skog

En härlig helg i slutet av maj bjöd västsvenska turistrådet mig att följa med dem på en matresa – från kust till skog, som ägarna på pensionat Styrsö Skäret och hotell Norrqvarn satt ihop. Så nu, nästan en månad senare, har jag äntligen fått tid till att koka ihop dessa ljuvliga dagar i ett blogginlägg. Bättre sent än aldrig och allt det där ni vet!

Hur som hälst startade resan med en tur ut i Göteborgs ljuvliga skärgård för en kväll och övernattning på Styrsö Skäret. Jag besökte pensionatet redan i höstas också och jag kan lova att Styrsö är lika fantastiskt i november som i maj. I sann skärgårdsidyll med slingriga pelargoner i vartenda fönster, mormors finporslin och antikviteter från när och fjärran kan man inte annat än stortrivas och jag vill nästan köpa mig en flakmoppe och stanna ett par år.Första stoppet dag två blev knäckebrödsfabriken och gårdsbutiken Knäck & Bräck. Här kunde man få knäckebröd i alla dess former och smaker – från älg och hjärtformade till smaksatta med såväl ljung, som gräslök och lingon. En och annan skorpa, marmeladburk och vacker plåtburk finns där också att fynda och är väl värt ett besök. Extra roligt var att jag någon vecka efter besöket på Knäck & Bräck hittade deras lingonknäcke i en gårdsbutik här nere i Skåne!Sedan for vi vidare till Falbygdens ost där vi provade deras ostbuffé och gick vilse i deras förvånadsvärt stora delikatessbutik.

Fyllda med ost for vi vidare mot Almnäs bruk som är Sveriges största ekologiska jordbruk. Här väntade mer ost och en alldeles överfantastisk miljö med ljuvliga gamla byggnader i både trä och sten och med vacker sjöutsikt. Här kunde jag nog stannat mest hela dagen, men på grund av tidsbrist fick vi kasta oss iväg igen direkt efter rundturen utan att allt det där fantastiska dokumenterats. Jag får helt enkelt uppmana er alla till att själva åka dit så ni får spana in stället!
Sedan landade vi i Hjo – denna sockersöta trähusstad vid Vättern. Här gjorde vi ett besök i den lilla glassfabriken.Therese fick prova på att veva ihop en sats gräddglass i en gammeldags glassmaskin.


Vid det här laget finns det nog ingen i Hjo som undgått deras glass och när glassmästaren själv promenerade gatan ner passerade inte en endaste människa utan att stanna upp och hälsa.

Dagens sista stopp var Hotell Norrqvarn utmed Götakanal där vi stannade över natten. Köket bjöd på en ljuvlig middag men tyvärr var jag allt för trött och mätt efter hela dagens ätande att jag mest längtade efter att få kollapsa i den bekväma hotellsängen.

Dag tre styrde vi kosan mot fantastiska Sivan bakom Sivans ost. Tillsammans med dottern köper de in ost som de lagrar för att sedan sälja i butiken. Att höra Sivans alla historier och få ta del av hennes enorma kunskap kring ost och dess kvalité var bland det häftigaste på hela resan!

Sedan gjorde vi en kort visit på Adelsåsens kalkongård.

Helgens allra sista stopp innan vi åter styrde kosan mot Göteborg blev Bjertorp slott där vi åt finfin lunch med råvaror från de lokala producenter vi besökt längs vägen, och fick en liten visning av slottet och pratstund med kökschef Stephen Rowe.

Därefter styrde vi siktet åter på Göteborg och road-trippen var slut för den här gången! Västsverige levererar!

Är du mer nyfiken på paketresan kan du få information och boka (tror jag!) HÄR!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Uncategorized

Comments are closed.