Min återvunna köksträdgård


Med en liten traktor, många plankor och en bra skruvdragare kan man bygga ihop ett alldeles eget litet land – eller åtminstone ett finfint trädgårdsland. Det hela började redan tidigt i våras när min granne Sigvard plöjde upp en ruta i min skånska leråker. Fläktremmen rök och hönsen fiskade mask.

Sedan fick jorden ligga och vila tills frampå varmvåren när den kunde börja harvas och sedan köras med jordfräs. Den fick ett par lass ny jord i form av gårdens egna komposterade hästgödsel och jordfrästes ytterligare på både längden och tvären.

Sedan var det dags för staket, att hägna in grönsakerna, eller rättare sagt – hägna ut hönsen. Till mitt förfognde hade jag runda pålar från en gammal lekstuga, lite regelverk samt ett gammalt plank (som bland annat också kommit till användning som golv i hönshuset, blivit ett soffbord och drivbänkar). Varje planka delades med cirkelsåg till sex stycken nya brädor som skruvades upp på regelverket.

Grinden snickrade min pappa ihop av en gren från pilarna nere vid ån och en gran som vält i en storm för snart 15 år sedan. Gångjärnen hittade vi på loftet och kommer nog från mormor och morfars gamla sommarhus. Och haspen hittade jag när jag vårstädade i trädgården och krattade rabatterna. Den låg slängd i en hörna som tidigare ägare använt som en liten personlig soptipp. Haspen har med största trolighet använts förr på gården men slängts bort när den inte längre behövts och legat gömd i jorden en himla massa år. Nu får den leva upp på nytt med en ny, viktig uppgift att fylla här på gården – hålla grinden stängd så inga höns kan smyga sig in.


Så med flaggorna i topp står nu landet färdigspikat, prunkande och nästan 100% återvunnet, sånär som på de nyköpta skruvarna. Där har ni receptet på en riktigt klimatsmart köksträdgård!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Comments

Filed under Hus & hem, Trädgård

Comments are closed.