Min gröna dröm & receptet på årets vegetariska julköttbullar

Dagens blogginlägg skrivs i samarbete med Nordic Green som bett mig att skriva om min gröna dröm. Har du också en grön dröm kan du dela med dig av den här och ha möjlighet att vinna el från Nordic Green med ett värde av 1000 kr.

Så hur ser då min gröna dröm ut?

Egentligen är det nog så att jag har många gröna drömmar som alla utgår från att leva i harmoni med min omvärld, njuta av årstiderna och äta vad jorden ger. Att kunna ge lika mycket som jag tar och vara i symbios med naturen. Att mina fotsteg inte blir svåra för vågen att sudda ut.

Och nu när det börjar närma sig jul är förstås min stora gröna dröm att alla julskinkor rymt och grisarna fått springa fritt och böka i skogarna istället för att stå på betonggolv i trånga stall. Därför tänkte jag idag uppmana er alla att byta ut några rätter på julbordet mot vegetariska alternativ. Detta är receptet på mina allra bästa köttbullar. Prova dem! De är mycket billigare, sundare och smakar faktiskt nästan exakt likadant som köttiga varianter. Dessutom är de enkla och snabba att göra, kräver inga konstiga ingredienser utan troligtvis bara sådant du redan har hemma. De håller ihop bra och konsistensen är toppen.

Så prova vettja! Och tycker du om dem så ta med dem till julbordet, bjud en vän, en skeptiker eller en riktig besserwisser på dem och sprid, sprid, sprid receptet så det blir en jul med vegetariska köttbullar på varenda julbord!

Många tror att det per automatik är dyrt att äta klimatsmart. Men faktum är att när man byter köttet mot vegetabiliska produkter som bönor, ärtor, linser, frön eller nötter spar man in så mycket att man har gott utrymme att lägga lite extra på att också köpa ekologiskt så det blir dubbelt så grönt!

Världens bästa julköttbullar
1½ dl solroskärnor
1 ½ dl riven ost
1 ½ dl ströbröd
3/4 dl finhackad gul lök
3 ägg
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
1-2 krm kryddpeppar

1 liter buljong att koka i
olja att steka i

Mixa solroskärnorna fint. Blanda samtliga ingredienser och mixa snabbt samman så löken finfördelas ytterligare. Rulla teskedsstora bollar (de sväller något under kokningen).

Koka upp buljongen, lägg i köttbullarna och låt dem koka i cirka 5 minuter. När de flyter upp är de klara. Låt rinna av en stund och stek dem sedan i olja tills de har fått fin färg.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

42 Comments

Filed under Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.