Morot & apelsinsoppa med röda linser och chiliTänka sig, vårdagjämning och snöstorm på en och samma gång. Jag längtar ju som en tok efter att få stöka i trädgården, bygga odlingsbäddar, fläta pil och trycka ner frön i solvarm jord. Gräva upp jordärtsskockorna som ligger där i underjorden och väntar på mig. Så jag tjuvstartar lite genom att plantera om mina pelargoner, ta sticklingar och förkultivera en del. Däremellan lagar jag varma, vintriga soppor. Jag speglar verkligen årstiden och vädret jag också, en riktigt härligt vårvinter helt enkelt!

Morot & apelsinsoppa med röda linser och chili
2 apelsiner
4 morötter
1 rödlök
6 dl buljong
1 dl röda linser
1 burk kokosmjölk
0,5-1 röd chili
Salt & svartpeppar

Skala och hacka löken och fräs i en kastrull med lite olja.
Hacka chilin och fräs med löken.
Skala morötter och skär dem i slantar. Fräs även dessa en stund med lök och chili.
Pressa saften ur apelsinerna. Häll på buljong och apelsinsaft. Låt soppan koka tills morötterna mjuknat, ca 15 minuter. Mixa soppan någorlunda slät, det får gärna vara en del hela bitar kvar.
Tillsätt linserna och låt soppan koka ytterligare 8-10 minuter eller tills linserna mjuknat.
Häll på kokosmjölken och låt soppan få ett uppkok. Smaka av och efterkrydda eventuellt.

Vill du ha mer apelsinsmak kan du strö lite apelsinzest över. Servera också gärna soppan med lite rostade solroskärnor, gröna blad eller groddar.


Har man vinter ute får man se till att plocka in våren istället. Ett stort fång tulpaner och en kitschig kruka med snödroppar piggar upp i köket. Krukan hittade jag i källaren, täckt av damm och spindelnät hade den glömts bort i ett hörn.

Om ni är nyfikna på att se och höra mer om vad som händer här på gården, i huset, i skafferiet och i hagen får ni gärna hänga med mig över på instagram (karolinejoensson heter jag där). Jag har förvisso haft det ett tag, men inte riktigt börjat uppskatta och använda det förrän nu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 Comments

Filed under Husets specialitéer, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.