Morot & clementinmarmelad med vanilj


Vilken ljuvlig dag. Solen har gassat på och fyllt hela huset med värme och energi. Idag var första dagen i vinter som solen värmt upp verandan så att jag kunnat slå upp dörrarna och få än mer ljus i huset. Pelargonerna skjuter i luften och jag bryter av de allra längsta grenarna och sätter i glasburkar. De gröna bladen blir i sig en pigg och vacker bukett och om några veckor kan de planteras i krukor och få bli till egna plantor. Till sommaren har de redan hunnit bli stora och får fylla trädgården. Deras växtkraft är så beundransvärd att huset nu hotar att svämma över av pelargoner. De blir fler och fler för varje år som går. Fönsterkarmarna är smäckfulla och krukorna börjar helt ta slut.

Beundransvärd är också dagens huvudrollsinnehavare i köket, Mr. Morot som efter flera, flera månader fortfarande står sig och är i säsong. Eftersom det dessutom är citrustider får han idag gästspela med kompisen clementin. Och som pricken över i har jag rört ner vanilj i marmeladkoket som gör den extra lyxig och alldeles oemotståndlig. Åh, jag längtar redan till frukost!


Morot & clementinmarmelad med vanilj
3 normalstora morötter
2 clementiner
0,5 citron
0,5-1 vaniljstång
4 dl vatten
3 dl syltsocker

Skala morötterna och riv dem fint.
Skala clementin och citron och hacka fruktköttet grovt.
Skär bort det vita på insidan av skalet och skär sedan fina strimmor av det yttersta skalet på en halv citron och en av clementinerna.
Skrapa kärnorna ur vaniljstången och blanda samtliga ingredienser i en kastrull.
Koka eller sjud på medelhög spisvärme i ca 1 timme eller tills frukterna mjuknat och marmeladen är klibbig och grötig.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Hus & hem, Konservering, Sylta & Safta

Comments are closed.