Morot och jordnötsbiffar med vitkålswok


Visst är det ganska festligt med alla dessa mattrender som vi har fått se komma och gå? Från aladåber och landgångar till fondue, surdegar, sushi och små gratinerade päronhalvor med after eight på. Såhär i efterhand känns en del lite konstigt och ibland oaptitligt. Men det finns en trend som jag får erkänna att jag har saknat lite och nu börjat återintruducera i köket, nämligen wok! Jag tycker verkligen att det är ett fiffigt och gott sätt att tillaga grönsaker på, det går snabbt och passar så bra för vegetariska rätter. Dessutom har jag upptäckt att jag inte är något vidare stort fan av pasta. Jag tar mycket hellre en skål med wokad vitkål även till min köttfria köttfärssås. Prova!

Och länge leve vår älskade wokpannan! En dag hamnar du kanske högst upp på önskelistan och utses än en gång till årets julklapp!

Morot och jordnötsbiffar
2 dl jordnötter
2 morötter
1 gul lök
0,5 dl ströbröd
Salt & svartpeppar

Vitkålswok
0,5 vitkålshuvud
1 morot
0,25 röd paprika
1 msk soja
Salt
Sesamfrön

Mal jordnötterna i t.ex. mandelkvarn eller hacka dem fint.
Riv morötterna och löken, blanda med ströbröd, salt och peppar.
Provstek en biff, håller den ihop dåligt kan man tillsätta lite potatismjöl i färsen. Efterkrydda eventuellt.
Forma biffar och stek på medelvärme tills de fått fin färg.

Strimla vitkål, morot och paprika fint.
Hetta upp ett wokjärn med lite olja, tillsätt grönsakerna och låt de wokas mjuka. Tillsätt sedan sojan, smaka av med salt. Avsluta med att strö sesamfrön över.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

Filed under Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.