Morotskaka med bakad frosting


På hösten när det är pumpasäsong gillar jag att baka ett sötat pumpabröd som egentligen påminner om morotskaka men med lite djärvare kryddning. Eftersom vi nu står i starten av morotssäsongen tänkte jag slå dessa två recept samman och dessutom tillsätta en ny grej, nämligen att baka den med frostingen på.

Eftersom man kokar morötterna och gör puré av dem istället för att råriva dem som i en vanlig morotskaka kan man t.ex. använda sig av de små morötterna som dras upp vid gallring. De behöver inte skalas utan bara borstas rena.

3-4 morötter (ska ge 3 dl puré)
5 dl vetemjöl
1 dl farinsocker
0,5 dl solrosfrön
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
0,25 tsk riven muskotnöt
1 tsk brödkryddor
1 tsk mald ingefära
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
0.8 dl rapsolja
0,5 dl vatten

200 g cream cheese
1 dl florsocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker

Borsta morötterna rena. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i morötterna och koka tills de är mjuka, ca 15-20 minuter.
Mosa morötterna med en potatisstöt.
Hacka solrosfröna.
Blanda vetemjöl, socker, solrosfrön, vaniljsocker, kanel, muskotnöt, brödkryddor, bakpulver, bikarbonat och salt så allt blandas väl.
Blanda i morotspurén, ägg, olja och vatten. Rör tills det blivit en slät smet.
Vispa samman cream cheese, florsocker, ägg och vaniljsocker i en annan bunke.
Smörj en brödform med rapsolja och bröa den eventuellt lite i botten.
Häll morotskakssmeten i formen och häll därefter på frostingen.
Baka i 180 grader ca 50-60 minuter.


“Morotskaksbrödet” blev riktigt gott och saftigt! En ny favoritvariant av en gammal klassiker!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer, Trädgård

Comments are closed.