Nattjästa piroger med rödbetsfärs


Idag blir det superryskt här i köket. För inte nog med att jag gjort piroger, jag har dessutom fyllt dem med rödbetor! Piroger är supermat att ha färdiga i frysen, för såhär års är det nästan obligatoriskt att ha fika med sig på vinterutflykten! Och vad kan vara bättre än piroger med sina inbakade fyllningar som gör att de är lätta att transportera och kladdar inte det minsta. Dessa är gjorda på en deg som fått jäsa över natten, prova på det nästa gång ni gör piroger! Smaken blir mycket, mycket godare och konsistensen blir frasigt spröd.

Deg
7 dl vetemjöl
2,5 dl kallt vatten
5 g färsk jäst
1,5 tsk salt

Fyllning
0,75 dl kikärtor
0,75 dl bönor, t.ex. pinto
1 rödbeta
1 gul lök
ca 3 msk riven rotselleri
1-2 msk sojasås
Några nypor timjan
Salt & svartpeppar

Kväll dag 1
Rör ut jästen med vattnet i en bunke och blanda sedan ner salt och mjölet, lite i taget. Degen ska vara lite fuktig och klibbig så du kan eventuellt spara lite av mjölet till utbakningen.
Täck bunken med bakduk och låt stå i rumstemperatur i ca 15 timmar.
Lägg kikärtor och bönor i blöt.

Dag 2 (ca 15-20 timmar senare)
Koka kikärtor och bönor tills de blivit mjuka, mixa sedan fort samman till ett grovt mos.
Riv rödbetan och rotsellerin. Hacka löken.
Värm ett stekjärn och stek bönröra, rödbeta, rotselleri och lök i lite olja. Tillsätt sojan och salta och peppra efter smak. Efter ca 10-15 minuter bör färsen vara klar och rotsakerna och löken har mjuknat.

Dela degen i två bitar och kavla ut tunt. Stansa ut cirklar och lägg en klick av fyllningen på. Vik över degen så en halvmåne formas. Lägg på plåtar och ställ att vila i 30 minuter. Upprepa proceduren tills degen är slut.
Pensla pirogerna med ägg och tryck till kanterna med en gaffel.
Baka i ugnen på 225 grader i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg.


Idag har det varit underbart vinterväder med snöfall blandat med skinanade sol! Och på tal om vinterutflykter så fick jag finbesök idag och har ägnat dagen åt hälsttolkning, pulkaåkning, fika och promenader. Nu lyser kinderna röda och kroppen är åter påfylld med d-vitamin.

Imorgon ska jag plocka fram skidorna och kanske kolla in skidspåret, eller möjligen prova på att åka med dem efter häst istället. Såhär i början av säsongen kan man ju behöva lite draghjälp…


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.