Nattjästa tekakor med skrädmjöl


Jag älskar att baka alla tänkbara bröd, men jag älskar absolut inte att äta alla sorter. Tekakor till exempel, har aldrig varit en av mina favoriter. Inte förrän nu.

Hemligheten är samma som jag alltid predikar -långjäsning. Tekakorna fick kalljäsa i kylskåpet över natten och fick så mycket smak, så mycket karaktär! Tack vare den långa jäsningen och att jag bytte en del av mjölken mot vatten blev kakorna inte alls smuliga och håller sig betydligt längre från att bli torra. Jag tillsatte också skrädmjöl för att göra dem hälsosammare och förstås för att få en ännu godare smak.

50 g margarin
3 dl mjölk
2 dl vatten
50 g jäst
10-12 dl vetemjöl
4 dl skrädmjöl
2 msk mörkt muscovadosocker
2 tsk havssalt

Smält margarinet och blanda i mjölk och vatten. Värm vätskan till 37 grader.
Smula jästen i en bunke, häll degspadet över och blanda i mjöl och muscovadosocker. Arbeta degen 5 minuter med maskin.
Tillsätt saltet och arbeta ytterligare någon minut.
Täck bunken med plastfolie och ställ i kylskåp över natten eller 10-12 timmar.
Ta fram degen och dela i 2 bitar. Kavla ut bitarna till några centimeters tjocklek, stansa ut cirklar med en rund form, 10-11 cm i diameter. Eller dela degen i 15-20 bitar, rulla till bollar och kavla ut till platta cirklar.
Lägg på plåtar och jäs 20 minuter i rumstemperatur. Nagga med gaffel.
Grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

Har du ont om tid går det också att korta ner jäsningen till så lite som 30 minuter, men då får inte tekakorna lika god smak och fina kvalitéer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Bakning, Bröd

Comments are closed.