Nyårsafton – chokladtryffelpaj med kanderade mandlar och citrontimjan + lyckokakorSå står vi åter här vid årets sista dag. Visst är det något alldeles magiskt över nyår, fyllt med så mycket förväntan och så många planer. Man får en automatisk anledning att rannsaka sig själv och sakerna man gjort och vill göra. Jag drar en nöjd suck och konstaterar att 2012 går till historien som ett av mina bästa år någonsin. Det kickstartade när jag besökte en god vän i Washington DC och fick häpnas över New Yorks storhet. Där fick jag mina skor kritiserade av Mark Fischer och blev “God-blessad” av ett ungdomsgäng som jag bjöd på jordgubbar. Jag besökt dessutom Göteborg för både första och andra gången. Och har också haft glädjen att besöka vår fina huvudstad lika många gånger och där blivit inbjuden till vansinnigt spännande möten! Jag blev svensk mästare i matbloggning när jag vann stora matbloggspriset. Jag blev vegetarian. Och så blev jag bjuden på mat av såväl Paul Svensson som Tareq Taylor och har träffat en hel drös av underbara matbloggare som jag hoppas få se mer av framöver. Aftonbladet mosade en av mina äppelkakor och jag har “firat midsommar” med Expressen. Jag har blivit oh-la-la:ad i Montmartre och köpt en ny basker vid Notre Dame. Jorden gick aldrig under och vi fick en nästan vit jul.
Nu stundar 2013. Men 2012 – du har varit fantastisk och jag glömmer dig aldrig!

Chokladtryffelpaj
200 g mariekex
175 g smör

3 dl vispgrädde
300 g mörk kvalitetschoklad
50 g smör

+ citrontimjan & kanderade mandlar till garnering

Kanderade mandlar
Mandel
Florsocker
Chiliflingor
Himalayasalt

Krossa mariekexen och smält smöret. Blanda samman och tryck sedan ut i en paj- eller springform.
Värm grädden och rör ner chokladen tills allt smält. Akta så grädden inte blir för varm då kan tryffeln bli grynig.
Rör ner smöret. Häll ut tryffeln i pajbottnen. Ställ svalt.

Kandera mandeln genom att hälla ut lite florsocker i stekpannan.
Strö på chiliflingor och saltflingor efter smak.
Tillsätt mandeln när sockret börjar smälta. Rör runt tills allt socker smält och det täcker mandlarna.
Strö ut lite florsocker på en bit bakplåtspapper. Stjälp upp mandlarna på sockret och separera dem från varandra med en gaffel.
Hacka mandlarna grovt och strö över pajen när den stelnat något.
Avsluta med att strö blad av citrontimjan och silvrigt strössel över.


Traditionesenligt har jag precis som vanligt också gjort lyckokakor till 12-slaget – såklart måste man sia det nya året! I år var jag riktigt fiffig och klippte ut färdiga små visdomsord och meddelanden i tidningshoroskop.


Håret är lockat och festblåsan är på så nu återstår det bara för mig att önska er ett FANTASTISKT NYTT ÅR! Det har varit en fröjd att få ha er med i köket!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Husets specialitéer, Tillbakablickar

Comments are closed.