OM SKAFFERIET

Det gröna skafferiet handlar om säsongerna, om årstiderna och hur man kan använda trädgården, fönsterbrädan och naturen runt omkring för att ta vara på fantastiska råvaror som vi annars ofta glömmer. I det gröna skafferiet är ofta tiden huvudingrediens; inget kryddar en tomatsås bättre än några timmars puttrande, inget kan ge ett bröd samma kvalitéer som dagar av jäsning och inga grönsaker och bär smakar bättre än de du själv har odlat.

Här äts stundtals en hel del knasigheter och grejer jag hittar i trädgården eller i skog och mark. Vill du testa att laga något ber jag dig att alltid vara på den säkra sidan och själv läsa på om råvarorna, speciellt om du tar någon medicin eller har nedsatt immunförsvar. En del örter och växter kan påverka oss på olika sätt och fastän jag försöker läsa på noga om råvarorna så är jag långt ifrån någon expert.

Miljöaspekten – Använder du råvaror efter säsong är det lättare att hitta närodlat och din mat behöver inte skeppas land och rike runt. Du kanske till och med kan odla något själv eller plocka råvaror i naturen.

Smakaspekten – Under årets lopp möter vi hela tiden nya primörer som får växa på sina naturliga villkor och därigenom sprängfyllas med sin unika smak. Hinner du inte äta ikapp med hur det växer kanske det istället finns sätt att konservera. Infrysta sommarbär smakar mycket mer än färska vinterbär som rest från sydligare breddgrader.

Kostnadsaspekten – Utbud och efterfrågan. När något är i säsong ökar utbudet och priset brukar sjunka. Äpplen är aldrig billigare än under hösten när de svenska skördarna hamnar i landets affärer och torghandlar.

Hälsoaspekten – Lagar du mat från grunden av riktiga råvaror i säsong kommer du att kunna ta tillvara många fler näringsämnen och slippa märkliga tillsatser. Du vet precis vad du stoppar i dig och kan undvika saker som din kropp inte mår bra av.

Välkommen in!