Om utmärkelsen Årets Siwa och så en kaka på det: Earl grey tea cake


För några dagar sedan svängde jag ihop en fikakaka inspirerad av ett recept från Donna Hay. God och saftig, men kanske inte så man ramlar av stolen eller så. Jag har bytt det mesta av sockret mot frukt så att den huvudsakligen är sötad med dadlar och äpple. Dessutom tycker jag om att baka med te som smet- eller degvätska, det ger kanske inte så pass mycket smak att man direkt smakar teet, men det blir lite som att laga mat med eller utan buljong. Det tillför lite extra karaktär, mustighet och smak. Prova nästa gång ni ska baka något – oavsett vad det är ni svänger ihop!

Earl grey tea cake
2,5 dl dadlar
2 dl bryggt earl grey te
3 dl vetemjöl
2 äpplen
2 ägg
1 dl farinsocker
1 dl rapsolja
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
Några nypor salt

Kärna ur dadlarna och äpplena, mixa till ett mos. Vispa i de övriga ingredienserna.
Häll smeten i en smord och bröad bröd- eller kakform.
Baka i ugnen på 175 grader i ca 45 minuter eller tills en provsticka kommer upp torr.

Och så till något heeeeelt annat. Igår fick jag nämligen den fina utmärkelsen “Årets Siwa” av företagarnätverket Siw. Jag nominerades och valdes ut för mitt jobb här i skafferiet, med den kommande boken och så en drös andra matprojekt jag är involverad i. Nätverkets motivering var så fin att jag måste dela med mig av den här och så tipsar jag också om en intervju som Annika Dacke, en av nätverkets grundare gjort med mig, den kan ni läsa här.

Utmärkelsen Årets Siwa tilldelas en eldsjäl, en starkt drivande kvinna som sätter in företagandet i ett större sammanhang. Hon går från idé till handling och visar vägen för andra företagande kvinnor.

Årets Siwa 2012 tilldelas en kvinna som visar att gammal inte alltid är äldst, som tar fram gamla mattraditioner och kryddar dem med närodlad uppfinningsrikedom och serverar dem med ”extra allt” i sociala medier.

Årets Siwa visar oss att det som kommer ur sann passion ofta bär rikligt med frukt. Det som för två år sen startade som sporadiska rapporter på Facebook från den senaste laborationen vid spisen blev fröet till bloggen Gröna Skafferiet, som endast fyra månader gammal tilldelades Stora Matbloggspriset. Varje vecka njuter mer än tusen unika bloggbesökare av utflykter bland slånbär, surdeg, kristidskaka och hemlagad ramslöksolja.

2013 blir året då denna Siwa tar steget från digital närvaro till det som idag kallas köttrymden. I år kommer hon att delta i inte mindre än tre bokprojekt och nästa år kommer hennes första egna bok ut på Bonniers förlag.

Det är med stor glädje som Nätverket Siw ger utmärkelsen Årets Siwa 2012 till matinspiratören och formgivaren Karoline Jönsson!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.