Örtagårdskaka med äpple


Nu har vi kommit så långt in på hösten att naturens och trädgårdens råvaror inte längre bjuder på ett lika stort och varierat utbud. Äpplen, rotfrukter, kål, pumpor och nypon är råvaror som man lätt gängar ihop sig med nu, men något man inte ska glömma är också alla fantastiska örter som fortfarande är sprängfyllda med smak fastän de kanske börjar se lite tråkiga och lätt vissna ut. Än använder jag dem färska och plockar direkt från örtagården. Att kunna använda sig av färska örtblad under hösten är riktig lyx tycker jag och det blir ett sätt att hålla fast vid sommarsäsongens smaker. Men vill man kan man förstås klippa av grenar och blad redan under sommaren när de är som allra finast och torka in.

Den här kakan är verkligen aromatisk och örterna passar alldeles ypperligt bra ihop med äpplena. Jag valde att använda äpplen av sorten Ingrid Marie som är väldigt smakrika, söta och fantastiskt goda. När sedan fröken Ingrid-Marie hamnar i kakan tillsammans med örter som citrontimjan och -meliss, lavendel och krusmynta börjar aromerna samarbeta på ett väldigt fint vis. Jag har flera gånger när jag ätit kakan tänkt att det nog är världens godaste äpplen jag fått tag på, men sedan insett att det är örterna som också bidrar till det som jag tror är äppelsmaken och att det är kombon som är så aromatisk och häftig.

2 dl socker
175 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk citrontimjan
0,5 tsk lavendelblommor
1-2 tsk hackad citronmeliss
1 tsk hackad krusmynta
1-2 st aromatiska svenska äpplen

Kärna ur och dela äpplena i skivor.
Vispa socker och margarin med elvisp tills det blivit en vit kräm och sockret helt har lösts upp.
Häll i ett ägg åt gången och vispa hårt tills smeten gått ihop och blivit krämig. Tillsätt nästa ägg och vispa åter hårt.
Sikta i vetemjöl, potatismjöl och bakpulver och vänd försiktigt ner i degen tillsammans med örterna.
Häll smeten i en smörad och bröad form. Lägg på äpplena och tryck till ordentligt så att kaksmeten sticker upp lite mellan äpplena.
Baka i ugnen på 175 grader i 1-1,5 timme.


Mustiga, kryddiga örtsmaker passar perfekt under hösten och blir riktigt gott ihop med äpple. Kaffe eller te är obligatoriskt att dricka till. Det här tycker jag att ni ska testa!

Och förresten, äpplena på bilderna är inte Ingrid Marie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer, Trädgård

Comments are closed.