Osötad äppelmos gjord på hela äpplen


För någon vecka sedan gjorde jag äppelmos som smaksattes med äppelmynta. Då fick jag tipset av en läsare att man faktiskt inte behöver varesig skala eller kärna ur äpplena om man istället passerar det efteråt. Det fick jag ju förstås testa!

Valfri mängd äpplen
2 dl vatten/kg äpple

Tvätta äpplena och klyfta dem grovt. Skär bort eventuella skador och insektsangrepp.
Lägg äpplena tillsammans med lite vatten i en kastrull och låt koka under lock tills äpplena blivit helt mosiga.
Passera moset genom mosvagga eller stålsil.
Häll upp på burkar eller plastlådor.

Den här metoden krävde nog i slutänden något mindre arbete än att skala och kärna ur. Skalning är dessutom något av det tråkigaste jag vet så det var himla skönt att slippa. Använder man en mosvagga tror jag att dessutom att det går smidigare än, som jag gjorde, att passera genom sil. Jag är matt i armmusklerna och händerna skakar när jag håller i min kaffekopp. Nåväl, nu får det vara nog med mos för ett tag.


Kvar i silen blev en grov äppelgröt på skal, kärnhus och äppelköttet som jag var för trött i armarna för att sila igenom. Denna restdelikatess blandade jag med havre och serverar till gårdens fyrbentingar. Elionora som är gårdens diva och som helst vill ha små, röda och mycket söta äpplen tyckte att kompotten var en vidrig gegga. Men Sonat som inte bangar för några äpplen åt rent i båda spannarna!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Konservering, Råvaror, Sylta & Safta, Trädgård

Comments are closed.