Overnight oats med sommarens sista jordgubbar, torkade daggkåpablommor & bipollen


Fastän klockan börjar gå mot lunch passar jag på att säga god morgon med en stor skål av frukosten med stort F som fått ett riktigt genomslag i sommar. Overnight oats är helt enkelt havregryn som myst i någon vätska över natten och lagom till frukost förvandlats till gröt. Det är enkelt, lätt och väldigt smidigt att bara ta fram på morgonen utan någon förberedelse. Så för alla morgontrötta som hellre sover en kvart längre än står och kokar gröt eller rostar bröd är det toppen.

Denna version av gröten har jag gjort helt vegetabilisk med havregurt och havremjölk, men det går förstås lika bra att använda andra typer av vegetabiliska mejeriprodukter eller för den delen också animaliska om man föredrar det. Skålen toppar jag med riktigt söta sensommarjordgubbar, gyllengult bipollen och en av mina nya favoriter från den här sommaren – torkade daggkåpablommor. Daggkåpans blommor är ovanligt söta eftersom de innehåller mycket nektar och är riktigt poppis av många här hemma hos mig. Hönorna har ätit upp stora fång av blommorna som växer frodigt här och var i trädgården. För som tur är är jättedaggkåpan otrolig på att sprida ut sig så här blir gott om blommor till alla som vill smaka eller titta! Nästa år ska jag torka massvis mer och strössla i frukostskålen som pigga solstrålar hela vintern lång.

Overnight oats med sommarens sista jordgubbar, torkade daggkåpablommor & bipollen
1 stor portion eller två små

1,5 dl havregryn
1,5 dl havremjölk
1 dl havregurt
2 msk linfrö
0,5-1 msk chiafrö
0,5 tsk vaniljpulver

+ bär, torkade blommor av daggkåpa samt bipollen till servering

Blanda samman samtliga ingredienser till gröten i en skål, ställ i kylskåpet över natten eller ett par timmar.
Ta fram gröten på morgonen, rör eventuellt ut gröten med lite mjölk om du föredrar lite lösare konsistens. Toppa med bär, blommor och bipollen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

9 Comments

Filed under Husets specialitéer, Råvaror, Smårätter, Trädgård

Comments are closed.