Palsternackskaka


Idag kom mormors syjunta, tillika mina gammelmostrar, på besök och jag passade på att bjuda på något som jag länge velat baka, en palsternackskaka! Jag tycker det blir så bra när man bakar med rotfrukter och grönsaker men hade inte testat på att använda råriven palsternacka innan. Så jag gjorde en variant på min morotskaka och kryddade den med kardemumma. Och jag måste då säga att detta blev en riktigt häftig kaka! Jag ville ha mycket av palsternackans kryddiga och karaktäristiska smak så jag lät även skalet rivas med. Palsternackan gav smak och tillsammans med kardemumman blev det en ovanlig, aromatisk kryddkaka som alla verkade gilla! Testa vettja!

275 g palsternackor
2 dl rapsolja
4 ägg
4 dl vetemjöl
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 tsk kardemumma
1 tsk salt

75 g margarin
1 dl florsocker
300 g cream cheese
2 dl vispgrädde
2 dl pumpa- och solrosfrön

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.
Riv palsternackorna fint och lägg i en bunke med olja och ägg. Vispa samman till en porös smet.
Blanda i de torra ingredienserna och vispa någon minut så allt blandas väl.
Häll smeten i formen och baka i ugnen i 45-50 minuter.
Låt kakan svalna helt och dela den eventuellt på mitten om du vill ha den i två lager.
Vispa margarin och siktat florsocker så margarinet blir mjukt och klumpfritt. Blanda i cream cheese. Vispa snabbt samman till en mjuk massa.
Vispa grädden i egen bunke och rör ner i cream cheesekrämen.
Bred frostingen på kakan när den svalnat helt.
Rosta fröna i torr panna tills de får lite färg och det börjar knäppa i fröna.
Hacka fröna fint och täck tårtan med dessa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Comments

Filed under Bakning, Husets specialitéer

Comments are closed.