Pavlova med apelsincurd och blåbär

Jag hade egentligen tänkt låta bli att baka denna helgen. Men så blev det inte. Det är ju morsdag idag och eftersom jag absolut tycker att alla mammor ska firas med bravur ville jag baka en tårta till min. Men med fint väder som lockar utomhus och få tårtingredienser hemma begränsas valmöjligheterna. Det finns dock en som man alltid kan lita på i tårtväg. En viss fröken Pavlova.

4 äggvitor, 3 dl socker
1,5 dl apelsincurd, 3,5 dl vispgrädde, 3 tsk vaniljsocker, 2 dl blåbär

Dela äggvitorna från gulorna och vispa dem till ett hårt skum. Fortsätt vispa och häll i sockret lite i taget. När marängen vispats så hårt att du kan hålla bunken upp och ner utan att det rinner ut är den färdigvispad.
Rita ut en cirkel med hjälp av en tallrik på ett bakplåtspapper. Bred maräng över cirkeln och gör kanterna höga så du får plats med mycket fyllning!
Baka marängen i 120 grader i 1 timme. Stäng av värmen och låt marängen stå kvar i eftervärmen tills ugnen svalnar helt.

Bred apelsincurd på marängbottnen.
Vispa grädden med vaniljsockret och smeta ut över curden. Strö blåbären över och tårtan är klar!

Jag ville göra tårtan extra somrig och dekorerade med syrenklasar. Att mammas favoritfärg dessutom är lila gjorde inte saken sämre! Syrener är utmärkta att dekorera med. Behåller man dem som klasar är de lätta att att lyfta bort när man ska äta. Vill man så kan man förstås också äta dem, men då är det nog att rekommendera att servera något färre än vad jag gjorde. Att dra loss enskilda syrenblommor är fint att dekorera alla tänkbara bakverk med och smakar ganska trevligt med!

Pavlovan är en riktig räddare i nöden. Det tar inte lång tid att vispa ihop en maräng och medan den svettades i ugnen kunde jag grillas av solen. Sedan är det bara till att smeta på curd, grädde och bär och tårtan är i mål. Och fastän den är enkel och snabb är den inte mindre god för det. Nej, dagens jury var enhällig: det här var bland det godaste jag någonsin bakat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.