Poolishjäst bröd


Poolishjäsning förknippas ofta med baguettebakning, och det är en jäsningsform som jag verkligen gillar att arbeta med. Den är enkel och ger bröd med fina kvalitéer. Dessutom är det ett riktigt snabbakat bröd, åtminstone om man är van vid jästider på 2-3 dagar, detta blir klart på mindre än ett dygn. Vill du hellre baka baguetter är det bara till att forma degen till tre längder istället, men se till att de har stöd från sidorna när de jäser, annars faller de ut och blir platta.

Dag 1: 500 g fullkornsvetemjöl, 5 dl vatten, 2 g jäst
Dag 2: 250 g fullkornsvetemjöl, 0,7 msk salt

Värm vattnet till 37 grader och häll över i en bunke. Lös upp jästen i vattnet och häll därefter på mjölet. Vispa samman till en jämn smet utan klumpar. Täck med en bakduk och låt vila 12 timmar.
När degen fått vila 12 timmar ska den ha vuxit till sig ordentligt och vara alldeles bubblig. Häll på mjöl och salt och arbeta degen 10 minuter med maskin eller knåda den 15 minuter för hand. Forma till en fin, jämn limpa (eller tre baguettelängder) och jäs degen i en väl mjölad jäskorg i 3-4 timmar.
Värm ugnen till 250 grader, låt en plåt värmas med. Stjälp upp brödet på den heta plåten och baka i 250 grader i 15 minuter, sänk sedan värmen till 200 grader och baka ytterligare ca 30-45 minuter. Baguetter bakas 20-25 minuter i 250 grader.

Brödet blir fluffigt och seg/mjukt med en hård skorpa. Det passar perfekt som frukostmacka, att doppa i grytor och soppor eller som tillbehör till sallader.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

8 Comments

Filed under Bakning, Bröd, Husets specialitéer

Comments are closed.