Portabelloburgare med röd coleslaw, avocadosalsa och china rose groddarI Edinburgh finns ett vackert kustområde som heter Portobello och jag har alltid fått för mig att där måste växa svamp. Portabellosvamp förstås. När jag bodde i Edinburgh var jag på väg dit flertalet gånger för att se om där fanns någon svamp, men det kom sig aldrig. Så än idag föreställer jag mig att stora, bruna portabellosvampar ploppar upp där på stranddynerna kring uppspolade musslor och tångbuketter, saltstänkta av nordsjön. Området som är hem åt sångerskan Mairi Campbell har besjungits i sången Portobello sands och det är inte annat än att jag måste nynna melodin när jag ställer mig vid spisen och steker svamparna.

Nåväl, nu ska ni få något ordentligt att sätta tänderna i – saftiga, rejäla portabelloburgare. Det här är en riktig snabbvariant på vegetariska burgare, men jag tycker att det är smidigt att också hitta lite mat som görs klar i ett nafs och inte behöver läggas i blöt över natten och kokas några timmar innan man sätter igång matlagningen. Burgarna blir riktigt “köttiga” och går utmärkt att marinera och smaksätta på alla tänkbara vis. Själv nöjer jag mig med att salta dem, de är goda och smakrika i sig själv. Det här är en utmärkt måltid för köttätare som vill prova på vegetariskt. Superenkelt, supergott och garanterat inte spår av varesig hästkött eller några andra söta djur.

Portabelloburgare med röd coleslaw, avocadosalsa och china rose groddar
4 portabellosvampar
4 fullkornsdubbelbröd
1 tomat
2 avocados
0,5-1 tsk vinäger
4 nypor china rose groddar
2 nävar sallad, t.ex. ruccola

Hacka tomat och avocado, blanda samman i en skål med vinäger så bitarna mosas lätt, salta och peppra.
Salta portabellosvamparna och stek dem ordentligt så de hinner vätska av sig och få fin yta. Stek snittytan på bullarna.
Bygg samman burgarna med sallad, salsa, portabello, coleslaw och groddar.


Att servera coleslaw till burgare är vanligt i USA och är verkligen supergott med den fräscha krispigheten i kålen. Det blir som att man bakar in dressingen i grönsakerna, lite mindre kladdigt helt enkelt. China rose groddarna som jag skrev om igår bidrar med en fräsch kryddighet som tillbehör.

Röd coleslaw
5 dl strimlad rödkål
0,5 röd lök
1 dl cream fraiche
Salt & svartpeppar

Strimla rödkål och lök, lägg i en skål och stö på lite salt. Knåda kålen en stund med händerna så att den mjuknar något.
Blanda i rumstempererad cream fraiche. Det är viktigt att den är rumstempererad, annars blir den lätt rinnig.
Smaka av med salt och peppar.Jag kommer spendera hela helgen i köket, men inte av anledningen att jag ska laga mat. Här ska istället renoveras, målas och ha sig. Taket som innan var träfärgat håller på att bli vitt och väggar och panel ska fräschas upp med ny färg. Samtidigt ska min gamla, fula furusoffa slipas och slutligen också målas vit. Tur jag har mamma på plats med penseln i högsta hugg! Vad förgyller ni helgen med?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 Comments

Filed under Matlagning, Veckans vegetariska

Comments are closed.