Potatis och valnötstårta med saltad kolafrosting


Idag vankas det födelsedagskalas för mig och min kusin. Eftersom vi är två personer som ska firas så tänkte jag att det behövdes två tårtor… Ja, det var faktiskt den bästa anledningen jag kunde komma på för att få baka en extra.

Det låter kanske lite knasigt med potatis i tårta, men jag tycker att det blir så bra att baka med grönsaker och rotfrukter. Det borde vi göra mycket mer! Just potatis passar särskilt bra ihop med nöt- och mandelkakor (som med Kronans kaka) och då var jag bara tvungen att riva ner lite i min valnötstårta.

Bottnar
3 ägg
3 dl socker
3 dl hackade valnötter
2 rivna potatisar (jag använde okokta men kokta går också bra)
1 dl rapsolja
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

+ några msk likör för pensling

Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt övriga ingredienser och vispa smeten klumpfri.
Häll smeten i en springform. Grädda i ugnen på 180 grader i ca 1 timme eller tills en provsticka kommer upp torr.

Dela kakan i tre lager och pensla snittytorna med lite likör när du sätter samman tårtan.

Chokladfyllning
100 g mörk choklad
2 äggulor
3 dl grädde
0,5 dl florsocker
Några nypor salt

Smält chokladen på låg värme eller över vattenbad.
Ta från värmen och vispa ner äggulorna. Låt svalna helt.
Vispa grädden och rör ner chokladblandningen tillsammans med florsocker och salt efter smak.

Saltad kolafrosting
50 g smör
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
2 dl grädde
0,5 tsk stött havssalt

300 g cream cheese
100 g rumstempererat margarin
2 dl florsocker

Lägg smör, socker, sirap, grädde och salt i en kastrull.
Sjud blandningen ca 15 minuter på medelvarm platta, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna helt.
Vispa samman margarin och cream cheese.
Tillsätt florsocker och kolasåsen, vispa ytterligare en stund.
Smaka av och tillsätt eventuellt mer florsocker om du vill ha frostingen sötare.


Imorgon kommer den andra tårtan och har vi tur så lyckas jag kanske knäppa ett par bilder på de uppskurna tårtorna också! Ses imorgon!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Husets specialitéer

Comments are closed.