Potatis & palsternackssoppa med chevrecrème och gräslöksblommor


När en potatissoppa toppas med små gräslöksblommor i purpur vet man att bondromantiken ligger på yttersta topp! Gräslöksblommor hittar man kanske egentligen lättare under sommaren. Men än har jag faktiskt en hel del blommande gräslök i örtagården och blommorna är rysligt goda att ha i soppor och sallader. Överhuvudtaget tycker jag att tillbehören är särskilt viktiga när man serverar släta soppor. Krutonger, fetaost, stekta cocktailtomater, ostflarn, färska örter, doppbröd och som här, chevrecrème göra stor skillnad för rättens helhet. Då kan enklaste soppa bli festmåltid och bondromantik spira med sällan skådad kraft! Smaklig måltid!

8 medelstora potatisar
1 palsternacka
1 stor gul lök
ca 1 l vatten eller grönsaksbuljong
Salt & peppar
0,5 dl chevreost
0,5 dl turkisk yoghurt
2 tsk hackad rosmarin
Gräslöksblommor

Skala och dela potatis och palsternacka i grova bitar.
Skala och hacka löken.
Värm lite olja i en kastrull och låt sedan potatis, palsternacka och lök steka en stund, salta och peppra.
Häll på vatten eller buljong när potatisen börjar få färg. Låt koka tills rotsakerna mjuknat helt.
Mixa soppan slät och späd eventuellt mer.
Smaka av och efterkrydda eventuellt.
Rör samman chevreost med turkisk yoghurt och rosmarin.
Servera soppan med chevrecrèmen och gräslöksblommor. Ringla gärna också lite god olja över.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 Comments

Filed under Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.