Prickiga påskharar med smak av citron & vallmo


Eftersom vi har alldeles för lite julmat på påskbordet (fniss) så satte jag igång att baka pepparkakor. Nej, egentligen vet jag inte riktigt hur jag tänkte där, jag ville nog bara använda de söta kaninstansarna som aldrig annars kommer till användning vid julbaket. Till mitt försvar dessutom, så smakar de faktiskt inte alls pepparkaka. Istället för alla julkryddor smaksatte jag kakorna med citron & vallmo som är lite av en personlig smakfavorit. Kakorna fick också en god kolasmak då jag följt grunden till farmors pepparkaksrecept och kokat upp farinsocker och sirap.

Nu ska jag luta mig tillbaka och knapra på en icke-pepparkaka och hälla upp ett glas julmu…Påskmust! Jösses så förvirrande allt vart nu, men med tanke på kylan och att vi har betydligt mer snö nu under påskhelgen än på självaste julafton är det kanske inte allt för konstigt.

150 g brunt farinsocker
0,5 dl vatten
2 msk sirap
90 g mjölkfritt margarin eller smör
1 citron, zest
300 g vetemjöl
1-2 msk vallmofrö, gärna både blå & vita
1 tsk bikarbonat

Blanda socker, vatten och sirap i en kastrull och låt blandningen koka upp.
Lägg smör eller margarin och citronzest i en värmetålig skål och slå den varma sockerblandningen över. Rör tills fettet löst sig. Låt svalna.
Blanda i vetemjöl, vallmofrö och bikarbonat, rör tills du får en smidig och klumpfri deg. Låt gärna degen vila till nästa dag.
Dela degen i mindre bitar och kavla ut tunnt. Stansa ut kakor med pepparkaksformar.
Baka i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter.


Vill du ha vita (eller åtminstone ljusa) kaniner så använder du vanligt strösocker och vit sirap istället.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 Comments

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.