Pumpkin bread & pumpkin muffin


Happy halloween alla monster, mugglare, zombies och mumisar! Idag är det väl sådär perfekt halloweenväder – alldeles grått, svinkallt och allmänt ruggigt. Som bakgrundsmusik har jag, dagen till äta, det spökliga, öde vinandet från googles startsida. Riktigt stämningsfullt och mysigt, faktiskt. Eftersom jag jobbat på så himla bra idag ska jag nog stämpla ut om en liten stund och istället linda in mig i en filt och se på lite filmatiserad halloweenskräck! Till en sådan mysstund behövs det förstås lite tilltugg och vad kan möjligtvis passa bättre idag än pumpkin bread? Nä, just det, inget!

Trots att den officiellt går under namnet “bröd” så påminner pumpkin bread mer om en mjuk kaka och smakmässigt ligger den ganska nära en morotskaka. Den söta pumpasmaken gör att man kan dra ner en del på sockret och därför tycker jag att det är en alldeles perfekt afternoon tea-kaka som både mättar och är mäkta god! Vill man så smakar det toppen att faktiskt äta skivorna som mackor med lite smör eller cream cheese på men den är också god precis som den är.

1 bröd eller 15-20 muffins
1 liten butternut pumpa (ska ge 4 dl puré)
6 dl vetemjöl
1,5 dl socker
1 dl pumpafrön
2 tsk vaniljsocker
1 tsk kanel
1 tsk brödkryddor
1 krm riven muskotnöt
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 ägg
1 dl rapsolja
0,5 dl vatten

Skala, kärna ur och skär pumpan i grova bitar. Koka upp vatten i en kastrull, lägg i pumpaköttet och koka tills det är mjukt, ca 15-20 minuter.
Häll av vattnet och mosa pumpan med en potatisstöt.
Hacka pumpafröna.
Blanda vetemjöl, socker, pumpafrön, vaniljsocker, kanel, muskotnöt, bakkryddor, bakpulver, bikarbonat och salt så allt blandas väl.
Blanda i pumpapurén, ägg, rapsolja och vatten. Rör tills det blivit en slät smet.
Smörj en brödform om du vill använda smeten till bröd eller sätt formar i en muffinsplåt om du vill göra muffins.
Baka bröd och muffins i 180 grader. Baktiden för muffins är ca 10 minuter medan brödet ska stå inne ca 50 minuter.


Men hörrni, hur bejakar ni ert halloween-jag idag? Äter ni godis, klär ut er eller kastar toarullar i grannens träd?
Finns det måhända fler som suttit och lyssnat på googles konstgjorda vinande de senaste timmarna och om ni ser halloweenfilm, vilka ser ni då?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

12 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Husets specialitéer

Comments are closed.