Pumpkin pie


Idag är det thanksgiving där ute i världen och det firas med pompa och ståt. Eller ska jag kanske säga pumpa och ståt? För en pumpapaj är ju nästan ett måste till thanksgivingdessert! Nästa år tänker jag odla egna pumpor, det är något som jag inte gjort sedan jag var barn men är väldigt nyfiken på att testa igen! Jag har en plats i hagen som jag tror kommer vara alldeles perfekt för pumpaodling. Sålänge hästarna lämnar dem ifred förstås. Är det måhända någon av er som odlar pumpor och kan ge mig lite tips? Och förresten, vad har ni för favoritsorter? Jag har inte hunnit bestämma mig för vilka frön jag ska köpa.

Pumpa är dessutom råvaran som jag belyser i säsongens bästa nu i november och om du har ett trevligt pumparecept är du välkommen att dela med dig av det här.

150 g smör
4 dl skrädmjöl
1 msk vatten

4 dl pumpapuré
2 dl farinsocker
2 tsk kanel
1 tsk ingefärspulver
1 krm muskot
3 ägg
1 dl grädde

Blanda samman smör, skrädmjöl och vatten till en smidig deg. Kavla ut degen och tryck ut den i en pajform och ställ kallt.
Gör pumpapurén genom att skala pumpan, dela den i bitar och sedan koka den mjuk. Häll av vattnet och mosa pumpan med potatisstöt. Låt svalna.
Blanda purén med farinsocker, kanel, ingefära, muskot, ägg och grädde.
Ta fram pajskalet och fyll det med pumpafyllningen.
Baka i ugnen i 175 grader i 45-60 minuter eller när fyllningen är genombakad och fast.

Servera med rostade pumpakärnor, grädde eller glass.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

Filed under Bakning, Högtider

Comments are closed.