Ramslöksolja

För några veckor sedan var jag ute på en matresa här i Skåne med mitt företagarnätverk. På ett av stoppen fanns en mängd olika smaksatta rapsoljor till försäljning, däribland ramslöksolja. Då den var så fasligt god var den tyvärr också slutsåld. Men eftersom jag har ett prima ramslöksställe och det är så väldigt lätt att smaksätta oljor själv så passade jag istället på att göra min egen.

Ramslök är egentligen som allra finast tidigt på våren, men den går fortfarande utmärkt att använda. Den är lite stabbigare att äta såhär års, men eftersom den i detta fall bara ska fungera som en smaksättare och sedan silas bort blir resultatet precis lika bra som om man hade tagit den i våras.

3 dl rapsolja
1 litet knippe ramslök
0,5 tsk havssalt
ev. 1 krossad vitlöksklyfta

Tvätta ramslöken noga, gärna blad för blad och hacka den sedan grovt.
Blanda olja, ramslök, salt och eventuellt en vitlöksklyfta i en glasburk eller flaska. Skruva på ett lock och placera oljan i ett soligt fönster. Låt stå en vecka.
Sila av och häll tillbaka oljan i glasbehållaren. Förvara i kylskåp.

Man kan också sätta in burken i ugnen på ca 80 grader i några timmar. Då kan oljan sedan förvaras i rumstemperatur.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Husets specialitéer, Konservering, Matlagning, Trädgård, Vild mat

Comments are closed.