Raw fikonmarmelad med chiafrö


Världens enklaste marmelad har inget tillsatt socker, behöver inte kokas och kräver minimal arbetsinsats. Denna variant har jag gjort på torkade fikon, men man kan likväl använda andra torkade frukter som aprikoser eller plommon. Eller för den delen också använda färsk eller fryst frukt och bär och då bara öka mängden chiafrö och strunta i att tillsätta vatten.

Helt enkelt en lite nyttigare marmelad (eller sylt om man så vill) som är god till morgonmackan, ostbrickan eller en tallrik gröt.

Raw fikonmarmelad med chiafrö

2 dl torkade fikon
vatten till blötläggning + ev. 0,5-1 dl eller till önskad konsistens
1 msk chiafrö (kan uteslutas, minska då på vattnet eller uteslut det helt)

Klipp bort det hårda fästet på fikonen.
Lägg fikonen och chiafrö i en skål och täck med vatten, låt dra ca 5 timmar.
Slå av vattnet, tillsätt lite nytt vatten och mixa klumpfritt. Tillsätt eventuellt mer vatten för önskad konsistens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Bakning, Konservering, Sylta & Safta

Comments are closed.