Raw fikonmarmelad med chiafrö


Världens enklaste marmelad har inget tillsatt socker, behöver inte kokas och kräver minimal arbetsinsats. Denna variant har jag gjort på torkade fikon, men man kan likväl använda andra torkade frukter som aprikoser eller plommon. Eller för den delen också använda färsk eller fryst frukt och bär och då bara öka mängden chiafrö och strunta i att tillsätta vatten.

Helt enkelt en lite nyttigare marmelad (eller sylt om man så vill) som är god till morgonmackan, ostbrickan eller en tallrik gröt.

Raw fikonmarmelad med chiafrö

2 dl torkade fikon
vatten till blötläggning + ev. 0,5-1 dl eller till önskad konsistens
1 msk chiafrö (kan uteslutas, minska då på vattnet eller uteslut det helt)

Klipp bort det hårda fästet på fikonen.
Lägg fikonen och chiafrö i en skål och täck med vatten, låt dra ca 5 timmar.
Slå av vattnet, tillsätt lite nytt vatten och mixa klumpfritt. Tillsätt eventuellt mer vatten för önskad konsistens.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 Comments

Filed under Bakning, Konservering, Sylta & Safta

14 Responses to Raw fikonmarmelad med chiafrö

  1. Härliga bilder och det Låter fantastiskt! Hur länge håller en sån marmelad, har du ngn koll på det?

    kram

    • Karoline

      Nån vecka klarar den sig fint. Vill man så kan man göra en liten sats åt gången, den går ju så fort att mixa ihop bara man har torkade fikon hemma:) Kramar*

  2. Det låter superbra. Fikon är ju så pass söta att det egentligen inte behövs socker. Chiafrön har jag inte testat än men nu har jag stött på det på så många olika ställen att jag jag nog måste testa snart!

  3. Ser jättegott ut! Bra med ett marmeladrecept utan socker, fikon innehåller ju dessutom 48% naturligt socker så det behövs nog inte mer sötma än så, haha :)

  4. Liv

    Tack för receptet! Går det attbyta ut chiafröna mot linfrön/linfrömjöl?

  5. Kajsa

    Jag älskar chiafrön! De är så nyttiga och användbara. Helt fantastiska för oss i ett vegetariskt hem som försöker äta glutenfritt och ändå få i sig alla nyttiga och härliga fetter som finns.

    Stor eloge för ännu ett användningsområde :)

  6. Gittan

    Vad gott det ser ut! Borde gå att göra på dadlar oxå. Här ska det testas :-D