Raw vegan bananglass med jordnötter eller choklad & bananglass


Jag följer massor av spännande människor på Instagram, och eftersom många av dem är veganer eller äter raw så svämmade flödet i somras över med allehanda bananglass. Alltså glass som är gjord på banan. Enbart banan typ. För djupfryser man bananer och sedan mixar dem får man en ljuvligt krämig, len och slät bananglass som man sedan kan smaksätta på olika vis eller äta precis som den är.

I min lokala matbutik fyller de stora påsar med lätt övermogen frukt och grönt och säljer ut om morgnarna. Igår hade de mängder av mogna/övermogna bananer som slumpades bort. En fin grej av affären tycker jag, de slipper slänga maten medan vi konsumenter får en chans att fynda och bli lite kreativa, för vad gör man med tre kilo bananer en onsdag? Allternativet stod mellan 375 st bananmuffins efter mormors recept eller 10 limpor bananabread.

Men det går faktiskt också att stanna tiden, det finns magi. Åtminstone när det kommer till bananer.

Så istället för att förvandla köket till ett muffinsbageri ställde jag mig och började skala banan. Sedan bröt jag bitar av bananerna och la i fryspåsar eller plastlådor och la i frysen. Där kan de ligga både veckor och månader tills dess man blir sugen på glass! Och så slapp de hamna i en sopcontainer.

Raw vegan bananglass med jordnötter eller choklad & bananglass
bananer
ev. kakao (gärna raw)
ev. jordnötter
ev. vegetabilisk mjölk eller kokosmjölk

Något recept behövs nästan inte. Frys bara in valfri mängd bananer, 2-3 stycken är nog lagom för en stor portion.
Ta fram bananerna och låt de tina ca 5 minuter. Mixa sedan slätt, vill man så går det bra att också tillsätta lite vegetabilisk mjölk eller kokosmjölk när man mixar. Smaksätt glassen genom att tillsätta några matskedar kakao eller jordnötter under mixningen.

Chokladglassen toppade jag med lite strössel i form av bipollen.

Naturens under! Tänk så enkelt man får en mycket nyttigare glass utan tillsatt socker, laktos och animaliska produkter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.