Rödbetspaj med feta, timjan och honung


I höstas när jag belyste rödbetan som säsongens bästa fick jag tips av en läsare om en chevré- och rödbetspaj. Den hade hon själv till och med vunnit pris med! Det väckte förstås lite matlagningsidéer hos mig och nu har jag gjort min egna variant. Pajen får en god smak av de söta rödbetorna och salta fetaosten. Dessutom får pajen en läcker rosa/lila färg som gör att den passar fint som förrätt vid festliga tillfällen eller kanske som en superchic lunch en dag när man behöver piggas upp. Själv ska jag bjuda min mamma på den, hon fyller år dagen till ära och älskar rosa! Och eftersom rödbetor än är i säsong är pajen utmärkt säsongsmat såhär i januari.

Pajdeg
4 dl vetemjöl
150 g margarin eller smör
1 msk vatten

Fyllning
4 normalstora rödbetor
200 g fetaost
2 dl turkisk yoghurt
1 ägg
0,5 msk honung
Några nypor timjan
Salt & svartpeppar
En näve riven ost

Pumpa- och solrosfrön att strö över

Koka rödbetorna i 20-30 minuter eller tills de blivit mjuka. Låt de svalna och gnid sedan av skalet. Skiva dem tunt.
Gör pajskalet genom att blanda ingredienserna i en bunke och sedan knåda ihop en deg med händerna.
Kavla ut degen och täck en ugnsform med det.
Ställ svalt i 20 minuter och förbaka sedan på 200 grader i 10 minuter.
Bryt bitar av fetaosten och blanda med yoghurt, ägg, honung och kryddorna.
Lägg ut rödbetsskivorna på pajbottnen. Täck med fetakrämen och toppa med ett lager riven ost.
Baka i 200 graders värme i ca 30-40 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Rosta pumpa- och solroskärnor i en torr stekpanna och strö över den färdiga pajen.

Ät pajen när den svalnat med en stor sallad till.


Här hittar ni också recept på Saras chevré- och rödbetspaj som inspirerade mig, skrolla ner till kommentarerna så hittar ni receptet där.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 Comments

Filed under Bakning, Matlagning, Smårätter, Veckans vegetariska

Comments are closed.