Rosmarinsnö

Vanligtvis är snö det sista man önskar sig om sommaren, men denna rosmarinsnö får för min del gärna vräka ner! Faktum är att detta var Henry VIII absoluta favoritdessert och skulle då serveras med massor av rosmarin. Han lär för övrigt ha varit extremt förtjust i just rosmarin och vägrade äta vildsvinshuvuden om de inte hade en kvist rosmarin i munnen. I mitt recept nöjer jag mig med en något mindre mängd av denna ört så man också tydligt smakar konjaken från äggtoddyn.

Ta en paus från solstolen och vispa en stund i köket så kan du svalka dig med en skopa kunglig glass. Den här goda äggtoddyglassen eller rosmarinsnön blir mitt givna bidrag till månadens sötsak med tema friskt.

2 äggvitor
4 äggulor
1 dl socker
1 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1,5 msk konjak eller rom
1 msk finhackad rosmarin

Vispa äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa äggulor och socker vitt och poröst i en annan bunke.
Vispa grädden fast i ytterligare en bunke.
Rör ner mjölk, konjak och rosmarin i bunken med äggulor. Rör sedan också försiktigt ner vispgrädden och äggvitorna.
Häll i glassmaskin eller frys i minst 5 timmar. Fryser du glassen blir resultatet bäst om du då och då rör runt i smeten så iskristallerna minimeras.

Kombinationen rosmarin och äggtoddy låter kanske lite skum men är riktigt kanongott! Denna glass ligger bra till att bli sommarens favorit för mig. Vem hade trott att Henry hade så bra smak?!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Bakning, Högtider, Smårätter

Comments are closed.