Rustikt bröd från Sullivan Street Bakery

Ni som följer mig här på bloggen vet att jag var i USA för någon vecka sedan. Där besökte jag bland annat New York som är en fantastisk matstad där det kryllar av fina bagerier, caféer och andra matställen. Igår blev jag sugen på att baka bröd och hittade då ett recept från ett bageri som låg bara några kvarter ifrån var jag bodde på Manhattan. Receptet på det här fina, rustika brödet kommer från Jim Lahey på Sullivan Street Bakery. Men pass på, det är inget bröd man bakar på tom mage, det tar nämligen över ett dygn att få färdigt.

500 g vetemjöl special, 5 g jäst, 1 tsk salt, 3,8 dl ljummet vatten

Lös upp jästen i lite vatten och häll sedan på resten av vattnet.
Blanda ner mjöl och salt och arbeta degen några minuter. Degen ska vara ganska lös. Täck med plastfolié och låt jäsa i rumstemperatur i 18-24 timmar. När degen jäst klart ska den vara alldeles bubblig.
Vänd ner degen på mjölat bakbord. Vik kanterna på degen omlott ett par gånger och forma ett bröd.
Mjöla en ren handuk rikligt med mjöl, vetekli, sesamfrö eller vallmofrö. Lägg degen med skarvarna neråt på handduken och vik ihop den över degen. Låt jäsa ytterligare 2 timmar.
Förbered lergrytan innan jäsningstiden är slut genom att blötlägga den i 15 minuter. Sätter sedan in den i nedersta falsen i kall ugn sätt den på 225º. När ugnen blivit varm, tar man ut grytan och vänder fort ner degen, så att skarvarna kommer uppåt.
Grädda brödet i 30 minuter med locket på, ta sedan bort locket och grädda ytterligare 20-30 minuter, eller till den fått fin färg.

Bröd med så här lång jästid blir sega och saftiga i konsistensen och får knaprig skorpa. Har du ingen surdegsgrund är detta ett utmärkt alternativ att baka då det får liknande egenskaper. Degen är lösare än till vanliga bröd och därför är en lergryta ultimat att baka det i. Det hålls ihop fint samtidigt som det får skorpa runt hela brödet.

Ett stenkast från Times Square ligger Sullivan Street Bakery, mitt i världens matmecca!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

Filed under Bakning

Comments are closed.