Saffransskorpor


Fram till jul kommer jag bjuda på sötsaker som blivit lite av mina julfavoriter. Några recept har jag redan tidigare skrivit om men tycker att de förtjänar att uppmärksammas igen. Så här är en favorit i repris – saffransskorpor! Egentligen så är jag väldigt förtjust i alla sorters skorpor. De är lätta och roliga att variera, passar perekt till varje fika och har bra hållbarhet eftersom de bakas två gånger. Just på grund av hållbarheten är skorpor kakor som också flitigt bakades förr i tiden. Då gjorde man dem kanske huvudsakligen av torra bullar, vetekrans och annat fikabröd som blivit gammalt. Torkningen blir ett sätt att konservera dem och man kan njuta av dem länge, fast de har en tendens att ändå ta slut fort!

Prova att skära kanelbullar i skivor nästa gång du gjort ett storbak och några av bullarna kanske börjat bli torra. Då får du prima kanelskorpor som nästan är godare än allt annat till en kopp kaffe. Eller så kan man förstås göra fattiga riddare av dem, som min mormor gör. Det är också rysligt gott, men faktiskt en helt annan historia och nu är det saffransskorpor som gäller!

2,5 st medelstora ägg (spara en halva till brödglansen)
2 dl socker
1 dl rapsolja
1 paket saffran
6-7 dl vetemjöl (spara lite till utbakningen)
2 tsk bakpulver
En nypa salt
1 dl russin
1 dl grovhackade hasselnötter eller mandel

Brödglans:
1/2 st ägg
1 msk socker
1 msk vatten

Värm olja och saffran i en kastrull (så saffransfärgen blir starkare i kakan), låt svalna.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda ner saffransoljan, vetemjöl, bakpulver och salt i äggsmeten.
Arbeta ihop degen med elvisp. Knåda sedan degen på mjölat bakbord och arbeta in russin och nötter.
Dela degen i 3 lika delar. Forma till runda längder och lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt.
Blanda ingredienserna till brödglanset och pensla rikligt på längderna.
Grädda skorporna i 180 grader i 30 minuter. Låt längderna svalna några minuter och skär dem sedan med vass kniv i några centimetertjocka skivor.
Lägg skorporna på plåten med snittytan uppåt. Sänk värmen till 100 grader och torka skorporna i minst 50­ minuter.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

5 Comments

Filed under Bakning, Konservering

Comments are closed.