Saftningsmarmelad med citron & fläder

Kokar du fläderblomssaft om sommaren?

Grattis – då får du en marmeladburk på köpet!

Jo, det är faktiskt nästan helt sant. För vill man vara riktigt klimatsmart och ta vara på HELA produkten finns det mer att utvinna av ett saftkok än just bara saften. Fruktköttet som blir kvar efter till exempel ett fläder-, rabarber-, jordgubb- eller hallonsaftkok funkar alldeles utmärkt att använda till marmelad eller sylt.

En del frukter och bär blir förstås inte fullt lika koncentrerade i smaken, men då kan man helt enkelt bara tillsätta en del färska bär till syltkoket. Det behövs dock inte till det här receptet på citronmarmlad med fläder. Citronen behåller sin friska, tydliga smak och blir till en ljuvlig frukostmarmelad med såväl sötma som syra och lite beska. Faktiskt alldeles perfekt ljuvligt god på en rostad macka till semesterns långfrukost i solen.

Recept på fläderblomssaft hittar du här


Saftningsmarmelad med citron & fläder
6 citroner, skal & fruktkött
4-5 dl vätska (vatten + ev. fläderblomskoncentrat)
1 dl syltsocker

När du silat av fläderblomskoket plockar du ut citronskivorna. Peta bort kärnor och skär sedan citronen i små, tunna bitar.
Lägg samtliga ingredienser i en kastrull och låt koka under lock ca en timme eller tills citronen mjuknat och koket börjar tjockna till och likna marmelad i konsistensen. Tillsätt mer vätska om marmeladen är för tjock och klumpig eller låt den koka en stund utan lock om den är för lös i konsistens.
Häll på burk(ar) och förvara i kylskåp.

Jag sparade några av citronskivorna och stoppade ner hela i burken för sitt dekorativa syfte.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 Comments

Filed under Konservering, Trädgård, Vild mat

Comments are closed.