Säsongens bästa – äpple


Nu är det åter dags för den återkommande följetongen, Säsongens bästa, här på bloggen. Det hela är väldigt enkelt, varje månad belyser jag en råvara i säsong och sedan hjälps vi åt att samla fantastiska recept på just denna produkt.

Du som bloggar kan delta genom:
- att tillaga något med äpple
- blogga om det och länka till detta inlägg
- sedan skriver du en kommentar till detta inlägg med en länk till ditt bidrag så att jag och alla andra läsare hittar in till dig och ditt bidrag

När månaden är slut sammanställer jag ett inlägg med alla som bidragit så vi får en hel, härlig lista på allt gott man kan göra med varje specifik råvara, lite som en gemensam bloggkokbok! Nog om formaliteterna, här kommer lite kul äppelfakta!

Få, om ens några, livsmedel har väl fått samma uppmärksamhet som äpplet. Allt från att Eva plockade äpplet från kunskapens träd till bröderna Grimms Frau Holle, eller Snövit som åt av det förgiftade äpplet, det fallande äpplet som fick Isaac Newton att tänka ut tyngdlagen, “The Big Apple” och för den delen också varumärket Apple, Hasse och Tages Äppelkriget, äpplet som Paris ger till Afrodite och därmed orsakar Trojanska kriget och förstås Kristina från Duvemålas älskade Astrakan. Ni hör, listan kan göras lång!


Äppelodling tros ha kommit till Sverige med klosterväsendet på 1100-talet då munkarna kunde konsten att ympa, vilket var en förutsättning för odling. Än idag förökar man odlade sorter genom ympning av kvistar från ett träd till ett annat. Österlen och Kivik är kanske de orter som främst förknippas med Svensk äppelodling idag och är en fantastisk plats att besöka från blomningen i maj-juni till höstens skördning.

Sommaräpplen bör ätas direkt och har mycket kort hållbarhet – smaken försämras efter bara någon dag i rumstemperatur, men de kan förvaras någon vecka i kylskåp. Exempel på sommaräpplen är Gyllenkroks astrakan, stor klar astrakan, Hampus, Sylvia, Gladstone och Transparente blanche.

Höstäpplen ska skördas när de fortfarande är hårda och sura men med kärnor som har börjat bli bruna. Sedan bör de eftermognas några veckor och håller sig sedan fina till slutet av november-december om de förvaras svalt och luftigt. Exempel på höstäpplen är Lobo, Gravensteiner, James Grieve, Signe Tillisch, Gul Rickard.

Vinteräpplen ska också skördas trädmogna. De blir ätmogna efter ca en månads lagring och kan sparas i flera månader om man har kall och luftig men frostfri förvaring. Exempel på vinteräpplen är Ingrid Marie, Cox Orange, Ribston och Belle de Boskoop.

Det var allt för idag och glöm inte att an apple a day keeps the doctor away! Så sätt igång att mumsa på årets äppelskörd och dela med er av det här!

Källa: Wikipedia & Den virtuella floran

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

18 Comments

Filed under Råvaror, Säsongens Bästa, Trädgård, Vild mat

Comments are closed.