Säsongens bästa – groddar & skott


Eftersom jag har legat sjuk hela helgen har jag blivit ett par dagar försenad med att presentera säsongens bästa råvara. Men här kommer den nu äntligen och jag tror sällan jag har varit mer nöjd med mitt val av råvara! I februari ska vi nämligen käka fantastiska groddar och skott! För vad kan väl vara bättre att äta såhär års när världen åter börjar gro där ute och man är så smått vintertrött? Faktiskt inget alls!

Groddar är frön, bönor, spannmål eller nötter som börjat gro. Frön innehåller normalt mycket koncentrerade halter av kolhydrater, proteiner och vitaminer. Enzymerna som bildas vid groddningen gynnar kroppens matsmältning och förmåga att tillgodogöra sig matens näringsämnen. Därför är ett tillskott av groddar inte bara nyttigt i sig utan också för all annan mat du äter.
Skott däremot har fått växa längre än groddar och de vanligaste är krasse, solros-, bovete-, och ärtskott.

Du som bloggar kan delta genom:
- att tillaga något med groddar eller skott under februari (eller kanske dela ett recept på själva groddningen?)
- blogga om det och i ditt blogginlägg länka till detta inlägg
- sedan skriver du en kommentar här nedan med en länk till ditt bidrag så att jag och alla andra läsare hittar in till dig och ditt bidrag

Kom igen, nu tjuvstartar vi våren!Har du inte provat på groddar eller skott innan så kan jag nästan lova att du kommer att hitta några vänner för livet där i grönsaksdisken. Eller så kan du faktiskt till och med grodda själv! Skulle du mot förmodan inte gillar varken groddar eller skott så kommer här hela listan på säsongsråvaror som inte får missas nu i februari:

Purjolök, vitlök, rödlök, gul lök, charlottenlök
Grönkål, rödkål, brysselkål, vitkål, svartkål, salladskål, kålrot, kålrabbi
Ruccola
Endive
Rättika
Svartrot
Haverrot
Rotselleri
Palsternacka
Persiljerot
Pumpa
Potatis
Jordärtskocka
Morot
Rödbeta, polkabeta, vitbeta, gulbeta
Krasse
Groddar
Äpple

Källa: svenskagroddar.se, säsongsmat.nu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Comments

Filed under Råvaror, Säsongens Bästa

Comments are closed.