Säsongens bästa – lime


Den här månaden är jag lite kontroversiell och väljer faktiskt en importprodukt. För fastän det än finns mycket svenska råvaror i handeln så kan det kännas lite enformigt med samma råvaror som varit i säsong sedan tidigt i höstas. Eftersom vi av naturliga skäl har färre färsta grönsaker, frukter och bär såhär års är det säsongstid för importerade exotiska frukter och kanske framförallt citrussläkten. Januari innebär ju nytt år med allt vad det betyder. Nyårslöften, nystarter, vi går åter mot vår och ljusare tider. Detta kräver en riktig fräsh och sund råvara och jag bestämde att den fick bli lime! Denna lilla frukt är rik på c-vitamin vilket gjorde att brittiska sjömän dagligen fick en hutt limesaft för att undvika sjörbjugg. Detta frekventa limeintag är anledningen till att britter än idag kallas “limeys”.

Lime är ingen naturligt förekommande art utan är en hybrid mellan suckatcitron och Citrus micrantha, men har varit känd i europa sedan 1400-talet. Av limeträdet är det inte enbart frukterna som skördas. I mataffärerna hittar vi idag faktiskt också dess blad som ofta används i asiatiska grytor. Så passa nu på att få en frisk och pigg start på året med lime. Här kommer dessutom hela listan på säsongsråvaror som ni inte får missa nu i januari:

Purjolök, vitlök, rödlök, gul lök, charlottenlök
Grönkål, rödkål, brysselkål, vitkål, svartkål, salladskål, kålrot, kålrabbi
Rättika
Endive
Svartrötter
Rotselleri
Palsternacka
Persiljerot
Pumpa
Potatis
Jordärtskocka
Morot
Rödbeta, polkabeta, vitbeta
Smörgåskrasse
Äpple

Örter som rosmarin, salvia, timjan och persilja håller sig också ofta fina under vintermånaderna

Vill du vara med och bidra till säsongens bästa så är det hela väldigt enkelt: varje månad belyser jag en råvara i säsong och sedan hjälps vi åt att samla fantastiska recept på just denna produkt. När månaden är slut sammanställer jag ett inlägg med bild och länk till alla bidragande recept.

Du som bloggar kan delta genom:
- att tillaga något med lime under januari
- blogga om det och i ditt blogginlägg nämna Säsongens Bästa och länka till detta inlägg
- sedan skriver du en kommentar här nedan med en länk till ditt bidrag så att jag och alla andra läsare hittar in till dig och ditt bidrag

Källa: Wikipedia, säsongsmat.nu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

44 Comments

Filed under Råvaror, Säsongens Bästa

Comments are closed.