Säsongens bästa – Pumpa


Nu är det dags för Säsongens bästa – november, och den här månaden ska vi tillaga PUMPA! Det hela är väldigt enkelt, varje månad belyser jag en råvara i säsong och sedan hjälps vi åt att samla fantastiska recept på just denna produkt. När månaden är slut sammanställer jag ett inlägg med bild och länk till alla bidragande recept.

Du som bloggar kan delta genom:
- att tillaga något med pumpa
- blogga om det och i ditt blogginlägg nämna Säsongens Bästa och länka till detta inlägg
- sedan skriver du en kommentar här nedan med en länk till ditt bidrag så att jag och alla andra läsare hittar in till dig och ditt bidrag

Nu vet vi hur det går till, här kommer lite pumpainfo!

Pumpor finns i alla möjliga storlekar, färger och former. Från några hekto upp till flera hundra kilo tunga, runda, skrovliga, fårade, släta, avlånga, platta, orangea, gula, röda eller gröna. Oavsett om du ska sylta, baka, matlaga, göra en lykta eller bara dekorera så finns det en pumpa för alla!

Alla känner väl till att den goda fen förvandlar en pumpa till vagnen som rullar Askungen till balen på slottet, men pumpor hittar man också på många andra ställen i populärkulturen. I historierna om Harry Potter är pumpkin juice en populär dryck och den har dessutom en magisk kraft i historien Pumpkin juice av R.L. Stine. I filmen The nightmare before christmas följer vi huvudkaraktären, Jack Skellington, som är the pumpkin king. Och pumpor hittar vi också som en del i legenden om Sleepy Hollow och i böckerna om Oz där Jack Pumpkinhead är en karaktär.

Visste ni förresten att SM i pumpaodling hålls varje år i samband med Ölands Skördefest? Där är det inte ovanligt att segrarpumpan väger över 500 kg! Men världsrekordet ligger på nästan det dubbla med sina 2009 pound eller 911 kilo och uppmättes så sent som i oktober detta år! Och för den sockersugne kan jag berätta att världens största pumpapaj vägde 916,25 kg och bakades förstås i USA. Herrejösses vilket brakkalas det måste ha varit och tänk så många gäster man hade kunnat bjuda! Man vet dessutom att pumpor har ätits ända sedan åtminstone 8500 år f.kr, så nu sätter vi igång och håller traditionen vid liv.
Länge leva pumpan!

Källa: odla.nu, wikipedia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26 Comments

Filed under Råvaror, Säsongens Bästa, Uncategorized

Comments are closed.