Säsongens bästa – Rödbeta


Nu är det dags för Säsongens bästa – oktober, och den här månaden ska vi tillaga RÖDBETOR! Det hela är väldigt enkelt, varje månad belyser jag en råvara i säsong och sedan hjälps vi åt att samla fantastiska recept på just denna produkt. När månaden är slut sammanställer jag ett inlägg med bild och länk till alla bidragande recept.

Du som bloggar kan delta genom:
- att tillaga något med rödbeta
- blogga om det och i ditt blogginlägg nämna Säsongens Bästa och länka till detta inlägg
- sedan skriver du en kommentar här nedan med en länk till ditt bidrag så att jag och alla andra läsare hittar in till dig och ditt bidrag

Nog om formaliteterna, här kommer lite rödbetsupplysningar!

Något jag själv inte kände till var att rödbetor faktiskt är riktigt nyttiga, de har nämligen förmågan att rena blodet, stimulera bildningen av röda blodkroppar och öka syreupptagningen i blodet vilket gör kroppen mer uthållig vid fysisk träning. Rödbeta anses också bra mot högt blodtryck, mot magsår och sägs enligt nya studier kunna motverka cancer. Dessutom ser fibermängden till att höja blodsockret långsammare vilket skapar en mer balanserad energinivå och vi håller oss mätta längre och sötsuget minskar. Som om inte det var nog så rensar också rödbetor tarmarna och avgiftar levern och gallblåsan från toxiner.

På webbplatsen sund.nu kan man läsa att: rödbetan nämns tidigast i Europa på 200-talet, på 1400-talet hamnar den i danska läkemedelsböcker men i Sverige får vi vänta ända fram till 1600-talet innan den når till oss. Då hamnade den inte på gemene mans tallrik utan på dem med guldkant, nämligen hovets. Redan då serveras den inlagd i ättika med smak av bland annat pepparrot.

Och för de som vill ha lite husfaderliga tips om hur man bäst tillagar rödbetor kommer här en textsnutt ur Anwisning til Wäxt-Rikets kännedom av Carl Fredrik Hoffberg, 1792:
Då rödbetor kokas, böra icke dess rotgrenar i minsta måtto afskäras eller skadas, så bibehålla de efter kokningen sin högröde färg.

Så nu vet vi det!
Källa: halsosidorna.se, sund.nu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

19 Comments

Filed under Råvaror, Säsongens Bästa

Comments are closed.